Signalitics

Njemačka centralna banka najavila recesiju u trećem kvartalu godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.10.2019. u 10:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.10.2019. u 10:33

German Chancellor Angela Merkel is accompanied by Saxony's Federal State Premier Stanislaw Tillich (3rd L) as she looks at vehicle production during a a tour of the BMW factory in Leipzig November 5, 2010. REUTERS/Steffen Kugler/ Bundesregierung/Pool (GERMANY)
- Tags: TRANSPORT POLITICS BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - BM2E6B511I001
REUTERS

Angela Merkel u pogonu BMW-a

ŠTO SE DOGODILO?

Njemačka centralna banka upozorila je kako je izgledno da je ekonomija ušla u recesiju u trećem kvartalu godine.

Naime, Njemačka je u drugom kvartalu godine ostvarila pad BDP-a od 0,1% kvartalno a posljednje objave ekonomskih indikatora sugeriraju da se korekcija nastavila i u trećem kvartalu godine. Recesija se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a. Ipak, centralna banka je upozorila kako snažno i kontinuirano slabljenje ekonomije još uvijek nije na vidiku.

Centralna banka upozorila je na daljnje slabljenje aktivnosti u izvozno-prerađivačkom sektoru ekonomije dok domaća potražnja nastavlja biti glavni pokretač ekonomskog rasta zahvaljujući daljnjim poboljšanjima na tržištu rada koja povoljno utječu na raspoloživi dohodak stanovništva.

ŠTO TO ZNAČI?

Trgovinski rat između Kine i SAD-a, neizvjesnosti oko budućnosti svjetske trgovine i ishoda Brexita rezultirale su slabljenjem prerađivačkog sektora i izvoza koji je stup Njemačke ekonomije. Ono što je još značajnije jest kako su posljednje objave sentiment indikatora pokazale kako se slabosti iz prerađivačkog sektora počinju prelijevati i u uslužni sektora te bi posljedice na ekonomsku izvedbu mogle biti dalekosežnije u narednim kvartalima.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu budući da se rast ponajviše temelji na privatnoj potrošnji koja ostaje podržana rastom zaposlenosti, solidnim rastom plaća, rastom kreditne aktivnosti te niskim kamatnim stopama koje olakšavaju teret servisiranja postojećeg i novog duga. Navedeno ipak ne znači da smo imuni na kretanja u našem vanjskom okruženju. Njemačka je uz Italiju naš najvažniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. U nedostatku poboljšanja ekonomske izvedbe možemo očekivati prelijevanje slabosti i u domaću ekonomiju koja bi već od početka sljedeće godine mogla početi bilježiti niže stope rasta.