Istraga Europske komisije

Nike kažnjen s 12,5 mil. € zbog ograničavanja prodaje brendirane opreme nogometnih klubova

Ilegalna Nikeova praksa povezana je uz proizvode FC Barcelone, Manchester Uniteda i Juventusa
Mario Mandžukić
 Tom Dubravec / Hanza Media

Europska komisija kaznila je Nike s 12,5 milijuna eura zbog ograničavanja prodaje nogometne sportske opreme nekih od najpoznatijih europskih klubova. Ilegalna je praksa američke kompanije povezana uz licencirane proizvode FC Barcelone, Manchester Uniteda, Juventusa, Inter Milana, AS Rome te Francuske nogometne federacije na kojima se ne nalazi Nikeov logo, piše CNBC, a trajala je čak 13 godina, između 2004. i 2017.

Komisija je istragu pokrenula 2017. zbog sumnje da proizvođač sportske odjeće i opreme krši propise o zaštiti tržišnog natjecanja. Preciznije, htjelo se utvrditi je li Nike trgovcima na jedinstvenom tržištu Europske unije ograničio prodaju licencirane sportske opreme, poput kapa s brendom FC Barcelone, što se pokazalo istinitim. Ugovori američke kompanije sadržavali su klauzulu koja je proizvođačima navedenih brendiranih proizvoda branila njihovu prodaju van granica država u kojima su artikli proizvedeni. Uz to, predstavnici kompanije prijetili su prekidom ugovora u slučaju nepoštivanja tih klauzula.

- Nikeova je praksa onemogućila nogometnim fanovima u drugim zemljama priliku da kupe brendirane proizvode momčadi za koje navijaju, kao što su šalice, torbe, posteljine, pisaći pribor ili igračke - izjavila je Margrethe Vestager, povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, dodavši da je navedeno rezultiralo suženim izborom i višim cijenama, što je prema propisima o tržišnom natjecanju u EU protuzakonito.

Ipak, budući da je Nike surađivao tijekom istrage, kompanija je dobila čak 40 posto nižu kaznu, navodi BBC.

- Nike je surađivao s Komisijom van svoje pravne obveze čime smo dobili informacije kojima smo uspjeli proširiti istragu na brendirane proizvode klubova za koje nismo mislili da su uključeni - pojasnili su iz Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:37