Signalitics

Nervoza zahvatila tržišta

Trgovinski odnosi SAD-a i Kine ostaju neizvjesni unatoč nizu napomena vodećih pregovarača kako su dvije strane postigle značajan napredak u pregovorima Nervoze zahvatila tržišta pred planirano proširenje raspona kineskih dobara na koja će se primjenjivati carine
Ilustracija
 /Brendan McDermid / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi su ovotjedno trgovanje započeli negativnom izvedbom uslijed nervoze koja je zahvatila tržišta pred planirano proširenje raspona kineskih dobara na koja će se primjenjivati carine. Sa naplatom istih započeti će se u nedjelju, a obuhvaćati će velik broj potrošačkih dobara kao što su dječje igračke, mobilni telefoni, laptopi i odjeća za kojima potražnja uobičajeno raste u nadolazećem predblagdanskom periodu.

ŠTO TO ZNAČI?

Trgovinski odnosi SAD-a i Kine ostaju neizvjesni unatoč nizu napomena vodećih pregovarača kako su dvije strane postigle značajan napredak u pregovorima. Posljednje izjave predsjednika Trumpa sugeriraju kako nije u žurbi da postigne trgovinski dogovor u što kraćem roku te da bi isti mogao odgoditi sve do poslije američkih predsjednikčkih izbora koji se održavaju sljedeće godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Važnost rješavanja trgovinskog sukoba SAD-a i Kine te eliminacija dosada uvedenih carina od neupitnog je značaja za izvedbu svjetske ekonomije u sljedećoj godini. Vodeće institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda jasno su istaknule kako je rast protekcionizma i smanjenje obujma svjetske robne razmjene, ključna prijetnja ekonomskom rastu. 15. prosinca, za koji je zakazano uvođenje novih carina, mogao bi se pokazati izuzetno značajnim. Naime, ukoliko SAD ne odluče odgoditi uvođenje novih carina na osnovu dosada postignutog napretka u pregovorima, odnosi između dvije zemlje bi se ponovno mogli zaoštriti što bi rezultiralo novim odgodama tajminga postizanja dogovora te značajno narušilo sentiment investitora i izvedbu svjetskih dioničkih indeksa u zadnja dva tjedna godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:32