Tržište nekretnina

Nastavljen rast cijena prodanih novih stanova

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 15:25

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 15:25

Zagreb, 280115.
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritas obisla je gradilista stanova POS-a u Zagrebu. Zgrade POS-a grade se u naselju Sveta Klara i Zaprudje.
Na fotografiji: gradiliste u Zaprudju.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

U prvom polugodištu 2019. godine prosječna cijena jednoga četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 12. 142 kune, što je 1,3 posto više nego u drugom polugodištu prošle godine i 12,1 posto više nego u prvom polugodištu 2018. godine.

Pritom je međugodišnja stopa rasta ostvarena u prvom polugodištu ove godine najviša od prvog polugodišta 2017. godine, od kada se bilježi kontinuitet rasta. Strukturno, u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine cijene su porasle samo u ostalim naseljima (za 20,1%), dok je u Zagrebu zabilježena stagnacija cijena. Istodobno su cijene novih POS stanova smanjene za 1,1%. Ako se isključi utjecaj stanova POS-a prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvoj polovini ove godine iznosila je 12. 375 kuna, što je 9,5% više nego u istom razdoblju prošle godine (2,4% više u Zagrebu i 14,6% više u ostalim naseljima).

U doba sve veće diferencijacije cijena stanova prema lokaciji i prema kvaliteti gradnje, cijene stanova osciliraju ovisno o tome gdje su i kakvi su stanovi završeni u određenom razdoblju. Pritom je ipak očito da pod utjecajem turističkih rezultata cijene novih stanova rastu na priobalnom području te da na rast cijena utječe i broj stanova izgrađenih u okviru POS-a čija je cijena trenutno 38,2% niža od prosječne.

Stoga pri usporedbi cijena novih stanova u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine treba imati na umu i činjenicu da se u prvom polugodištu ove godine 60% korisne površine stanova odnosilo na Zagreb (u istom razdoblju prethodne godine tek 40%) te da je smanjen udio stanova POS-a u ukupnoj korisnoj površini (sada 4,8%, a u prvom polugodištu prošle godine 12,7%) pri čemu se čak 76% novih stanova POS-a trenutno odnosi na Zagreb. U strukturi prosječne cijene novog stana u prvom polugodištu ove godine je udio troškova građevinskog zemljišta iznosio 17,5%, udio troškova građenja i dobiti izvođača 57,4% te udio ostalih troškova 25,1%.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine za trećinu su porasli ostali troškovi (obuhvaćaju pribavljanje odobrenja za građenje, projektiranje, premjeravanje zemljišta, stručni nadzor, različite pristojbe i poreze, osiguranja, kamate na kredit, PDV, troškove i dobit poslovnog subjekta koji je naručio gradnju radi daljnje prodaje na tržištu), troškovi građevinskog zemljišta veći su za 14,1%, dok su troškovi gradnje i dobit izvođača porasli za 4,3%.

Porast cijena novih stanova dijelom je posljedica rasta proizvođačkih cijena građevinskog materijala (za 1,9% u lipnju na godišnjoj razini) te rasta bruto plaća u gradnji zgrada pri izrazitom nedostatku radne snage (za 4,2%). Pritom ne treba zanemariti utjecaj povećane potražnje za nekretninama na rast njihovih cijena generiran pozitivnim kretanjima na tržištu rada, rastom stambenih kredita te državnim poticajnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja u okolnostima visokih i rastućih cijena najma stanova u većim gradovima. Rast cijena novih stanova potiče interes investitora za izgradnju stambenih objekata pa je broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5%, uz rast korisne površine stanova za 30,9%. Stoga u narednom razdoblju očekujemo postupnu uspostavu ravnoteže između ponude i potražnje za stambenim prostorom, što će se odraziti na kretanje cijena novih stanova.