Signalitics

Nakon dva dana snažne korekcije, europski i američki indeksi zabilježili blagi oporavak

Samo nekoliko komentara koji impliciraju kako i dalje ima nade za rješenje trgovinskog sukoba bili su dovoljni da preokrenu tržišni sentiment
Donald Trump i Xi Jinping
 Kevin Lamarque / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Nakon dva dana snažne korekcije, europski i američki dionički indeksi su zabilježili blagi oporavak nakon objava kako bi SAD i Kina ipak mogli uskoro postići trgovinski dogovor koji bi eliminirao barem dio dosada uvedenih carina na međusobni uvoz roba između dvije zemlje.

ŠTO TO ZNAČI?

U protekla dva dana svjetska dionička tržišta su zabilježila značajan pad uslijed narušenog sentimenta investitora povezanog sa američkim uvođenjem carina od 25% na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine te prijetnjama uvođenja carina na uvoz francuske robe te potencijalno i roba iz drugih dijelova Europske unije. Predsjednik Trump pritom je izjavio kako će postizanje dugo iščekivanog trgovinskog dogovora sa Kinom potencijalno biti odgođeno do završetka predsjedničkih izbora koji će se održati sljedeće godine. Samo nekoliko komentara koji impliciraju kako i dalje ima nade za rješenje trgovinskog sukoba bili su dovoljni da preokrenu tržišni sentiment što još jednom potvrđuje koliki je značaj ishoda trgovinskih pregovora za svjetsku ekonomiju. Nažalost, izgledno je kako će u kratkom roku tržišta biti prepuštena na milost i nemilost oprečnim komentarima predsjednika Trumpa. Još značajnije, uvođenje carina na uvoz roba iz ostalih zemalja sugerira da će se američka politika barem zasada nastaviti kretati u smjeru jačanja protekcionizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:16