Prvaci na burzi

Najveći misterij: Kako je jednoj čudnoj tvrtki s čudnim šefom dionica narasla za 8.500 %

Neke DYF-ove investicije čine dugu listu ekstremnih i neobjašnjivih promjena vrijednosti dionica!
Sjedište kompanije Ding Yi Feng nalazi se na 66. katu Ritz Carlton hotela u Hong Kongu
 Profimedia, Caters News

Rastom svojih dionica od nevjerojatnih 8.563 posto u posljednjih pet godina kineska kompanija Ding Yi Feng (DYF) pojela je konkurenciju i time privukla svjetske fondove vrijedne nekoliko milijardi eura da kupe njene dionice. No, kako piše Bloomberg, ta je kompanija jedan od najvećih investicijskih misterija, u čiji uspjeh stručnjaci nisu baš uvjereni.

Investicijska kompanija smještena na 66. katu najvišeg nebodera u Hong Kongu u sedam od osam godina svog postojanja bilježi financijske gubitke te, kako je objasnio Li Yuanrong, s njenim je brojkama 'nemoguće da je ostvarila toliki rast dionica'. Osim toga, neke DYF-ove investicije čine dugu listu ekstremnih i neobjašnjivih promjena vrijednosti dionica koje su bile prijetnja za reputaciju Hong Konga kao jednog od najboljih financijskih tržišta.

Član uprave DYF-a Sui Guangyi u kompaniju je počeo ulagati 2015. kada se DYF zvao Kineski investicijski fond. Nakon što je lani postao član uprave, zamijenio je cijeli menadžment kompanije i dva je puta promijenio ime tvrtke. Njegov udjel od 16 posto u kompaniji danas iznosi oko 600 milijuna dolara.

Iako je Guangyijeva karijera u DYF-ovom promotivnom materijalu opisana kao više nego impresivna, sam dokaz o njegovoj investicijskoj sposobnosti i uspjesima teško je naći, navodi Bloomberg. Zapravo, otkad je postao član uprave, DYF je bio dijelom nekoliko najvećih potonuća dionica u Hong Kongu. Neki od njegovih gubitaka su, primjerice, investicije u Tech Pro Technology Development čije su dionice u 2016. pale visokih 90 posto te Kingbo Strike, kompanija čije su dionice te iste godine potonule za 82 posto. Uz to, vrijednost dionica jednog od najvećih dioničara DYF-a od lanjskog je lipnja pala za 86 posto.

No, unatoč svemu tome, DYF obara sve rekorde rasta. Samo prošle je godine cijena dionice te kompanije porasla 202 posto, što je najbolja izvedba među više od 2.700 članova svjetskog MSCI indeksa. DYF je i jedna od najskupljih svjetskih kompanija izlistana na burzi, a njezina tržišna vrijednost iznosi četiri milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:44