Signalitics

Najsnažniji rast američke zaposlenosti u proteklih deset mjeseci

Zaposlenost je ostvarila rast od 266 tisuća čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja povećanja iste od 180 tisuća
Donald Trump
 Yuri Gripas / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi skočili su u petak nakon što je objava podataka o američkoj zaposlenosti u studenom pokazala najsnažniji rast iste u proteklih 10 mjeseci. Naime, zaposlenost je ostvarila rast od 266 tisuća čime su znatno nadmašena tržišna očekivanja povećanja iste od 180 tisuća. Stopa nezaposlenosti pritom se spustila na svega 3,5%.

ŠTO TO ZNAČI?

Američki prerađivački sektor se nalazi u blagoj recesiji te kretanja na polju poslovnih investicija i robne razmjene ostaju pritisnuta trgovinskim ratom sa Kinom. Istovremeno, privatna potrošnja i uslužni sektor nastavljaju bilježiti snažnu izvedbu koja je pokazala kako su strahovi investitora oko snažnijeg usporavanja američkog ekonomskog rasta i potencijalnog izbijanja recesije za sada neutemeljeni.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iznad očekivana izvedba američkog tržišta rada pružiti će olakšanje američkoj centralnoj banci čiji sastanak je na rasporedu ovaj tjedan. Podsjećamo kako je centralna banka snizila bazični kamatnjak tri puta u toku ove godine s ciljem pružanja podrške ekonomiji i sprječavanja značajnijeg usporavanja ekonomskog rasta. Snažno tržište rada u kombinaciji sa pretežito solidnim objavama ostalih ekonomskih indikatora, uključujući kretanja BDP-a u trećem kvartalu, implicira kako će se centralna banka barem na neko vrijeme suzdržati od daljnjih izmjena monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:19