Signalitics

Najsnažniji jednodnevni pad vodećih trgovačkih indeksa u protekla dva mjeseca

SAD navodno razmatraju proširenje raspona dobara uvezenih iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske i Njemačke na koje će se primjenjivati carine
 REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Vodeći svjetski dionički indeksi su prvi trgovinski dan u prosincu započeli najsnažnijim jednodnevnim padom u protekla dva mjeseca uslijed narušenog sentimenta investitora kao posljedice odluke predsjednika Trumpa da ponovno uvede carine od 25% na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine.

Dodatno, Trumpova administracija jučer je predložila uvođenje carina od 100% na oko 2,4 milijarde dolara vrijednosti francuske robe, uključujući šampanjac, nakon što je zaključila da porez na digitalne usluge u zemlji nepravedno diskriminira američke tehnološke kompanije. SAD navodno razmatraju proširenje raspona dobara uvezenih iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske i Njemačke na koje će se primjenjivati carine.

ŠTO TO ZNAČI?

Nove carine na uvoz metala iz Brazila i Argentine objašnjene su navodno namjernom devalvacijom vrijednosti vlastite valute u odnosu na američki dolar kako bi se stvorile nepravedne konkurentske prednosti. Ovakav potez još je jednom pokazao kako je SAD trgovinski partner kojem se ne može vjerovati te da se politika aktualnog predsjednika oslanja na prijetnje svim onim zemljama čija ekonomska politika ne odgovara SAD-u.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Optimizam na tržištu u protekla je tri mjeseca prije svega nošen očekivanim trgovinskim dogovorom Kine i SAD-a te očekivanjima da će isti pomoći u stabilizaciji svjetske ekonomske izvedbe. Ovakva politika SAD-a pokazuje kako bi neizvjenosti na trgovinskom planu mogle postati permanentne te potiče sumnju da bi se nakon dogovora sa Kinom, SAD mogle okrenuti trgovinskom ratu sa Europskom unijom sa kojom ostvaruju drugi po redu veličine trgovinski deficit. I naravno, ne smijemo isključiti i potenicjalnu novu eskalaciju tenzija sa Kinom i nakon postizanja trgovinskog dogovora kao što je bio nedavno slučaj sa Meksikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:41