Brojke rastu

Najbolji tromjesečni rezultat u povijesti banke: Dobit OTP-a skočila za 23 posto

OTP banke Hrvatska, također je ostvarila osjetno bolji rezultat - dobit nakon poreza gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje lani
Ilustracija, poslovna zgrada OTP
 Vojko Basic / CROPIX

Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o znatnoj većoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju zahvaljujući akvizicijama u Bugarskoj i Albanijim, a izdvajaju i bolji rezultat podružnice u Hrvatskoj.

U razdoblju od travnja do lipnja konsolidirana dobit banke nakon poreza poskočila 18 posto, na 105,4 milijarde forinti (324,2 milijuna eura).

Kada se isključe otpisi u Rumunjskoj i ostale jednokratne stavke, porasla je 23 posto, na 112,3 milijarde forinti, što je najbolji tromjesečni rezultat u povijesti banke.

Dobit prije poreza porasla je 24 posto, na 126,1 milijardu forinti.

Ukupni prihodi poskočili su 18 posto, na 259,2 milijarde forinti.

Neto prihodi od kamata porasli su 17 posto, na 170,7 milijardi forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 18 posto, na 66,8 milijardi forinti.

Ukupni troškovi rizika više su nego udvostručeni, na 4,4 milijarde forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET 1) iznosila je na kraju lipnja 15,9 posto i veća je za 0,3 postotna boda nego u istom razdoblju prošle godine.

U OTP-u ističu pozitivan doprinos inozemnih podružnica, uključujući akvizicije u Albaniji i Bugarskoj, zaključene u siječnju odnosno ožujku ove godine.

Izdvajaju i osjetno bolji rezultat hrvatske podružnice, OTP banke Hrvatska, čija je dobit nakon poreza gotovo udvostručena u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 8,65 milijardi forinti.

Dobit prije poreza poskočila je 80 posto, na 10,5 milijardi forinti.

Ukupni prihodi porasli su šest posto, na 21 milijardu forinti.

Ukupni je udio inozemnih podružnica u dobiti grupe porastao u drugom tromjesečju na 42 posto, s 33 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje poslovno izvješće OTP grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45