Signalitics

Nadolazeći pregovori SAD-a i Kine oko trgovine nadmašili zabrinutosti oko turske krize

Američki dionički indeksi ipak zabilježili pozitivnu izvedbu treći uzastopni trgovinski dan
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

U danu bez objava važnijih ekonomskih indikatora svjetski dionički indeksi su zabilježili pozitivnu izvedbu pri čemu je optimizam investitora uslijed nadolazećih pregovora SAD-a i Kine oko budućnosti trgovine nadmašio zabrinutosti oko turske krize. U svijetlu navedenog američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu treći uzastopni trgovinski dan pri čemu se S&P 500 nalazi tek pola posto ispod svoje rekordne razine dosegnute početkom godine.

Američko dioničko tržište sutra će službeno dosegnuti najdulji trend rasta u povijesti uz rast S&P 500 dioničkog indeksa od preko 300% u proteklih devet godina. U drugom kvartalu ove godine prihodi kompanija S&P 500 porasli su za 9,9% što je najsnažnija izvedba od 2011. godine pri čemu je 72% kompanija nadmašilo svoja očekivanja rasta prihoda.

Istovremeno, spread između američkog 2-godišnjeg i 10-godišnjeg prinosa nastavio se sužavati te pao na najnižu razinu u proteklih deset godina a što je je obnovilo tržišne špekulacije o potencijalnom invertiranju krivulje prinosa. Podsjećamo kako je potonje prethodilo svakoj recesiji u SAD-u koja je nastupila u proteklih 50 godina.

Očekivani nastavak podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a uz anticipaciju rasta kamatnjaka za dodatnih 50bb u nastavku godine implicira nastavak uzlaznih pritisaka na kratkoročne prinose. Istovremeno, dugi kraj krivulje ostaje pod snažnijim utjecajem očekivanih stopa rasta i inflacije u dugom roku kao i razine kamatnjaka koja i prema Fed-ovim projekcijama pada u dugom roku nakon što dosegne vrhunac od oko 3,2% u sljedeće dvije godine (što nije iznenađujuće s obzirom na očekivano usporavanje rasta nakon nestanka učinaka poreznog rasterećenja). U svijetlu navedenog invertiranje krivulje izgledno je očekivati na horizontu od sljedećih šest do dvanaest mjeseci.

Kineska delegacija u srijedu će u Washingtonu započeti dvodnevne pregovore sa SAD-om što su ujedno i prvi službeni pregovori nakon što su SAD nametnule carine na 50 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza od čega će se sa naplatom jednog dijela carina započeti u toku ovog tjedna. Kineski dionički indeksi tako su tjedan otvorili u pozitivnom tonu nakon što je CSI 300 indeks u petak pao bližu najniže razine u protekle dvije godine te bilježi gubitak od 20% na ytd razini.

Od ostalih događanja istaknimo kako je rejting agencija Moody's produljila period za ocjenu kreditnog rejtinga Italije kako bi dobila bolji uvod u politički smjer zemlje pod vodstvom nove vlade. Moody's je inicijalno objavila 25. svibnja namjeru revizije rejtinga uz mogućnost snižavanja istog radi izglednog pada fiskalne discipline prema planovima nove vlade i izgledima da će dosadašnji napori provođenja strukturnih reformi izblijediti ili čak biti u potpunosti izbrisani.

Nastavno na sezonski neuobičajene deprecijacijske pritiske na kunu u prvoj polovici kolovoza gdje je tečaj EUR/HRK dosegnuo najvišu razinu od ožujka, par je pao za oko 200 pipseva u proteklih nekoliko dana a što je u skladu s našim očekivanjima. Nedavno slabljenje domaće valute pripisujemo jednokratnim učincima uslijed zatvaranja određenih špekulativnih pozicija.

Istovremeno unatoč nedavnom usporavanju izvoza i smanjenom priljevu deviza po toj osnovi, domaća valuta ostaje podržana snažnim priljevom sredstava iz EU fondova, priljevom turističkih deviza koji raste i izvan suštine turističke sezone i poboljšanim apetitom investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makroekonomske i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Nešto optimističniji sentiment investitora na tržištu izbrisao je dio inicijalnih dobitaka koja su sigurna valutna utočišta ostvarila u toku prošlog tjedna kada je deprecijacija turske lire dosegnula vrhunac. Tečaj EUR/USD zabilježio je daljnji rast pri čemu se parom trenutno trguje tek blago ispod razine od 1,15 dolara za jedan euro a što je u skladu s našim očekivanjima umjerene korekcije tečaja na više nakon smirivanja tenzija.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi milijardu kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 1,2 mlrd. HRK. Očekujemo solidan interes investitora uz zadržavanje prinosa na rekordno niskih 0,09% s obzirom da Ministarstvo nije prisiljeno prihvatiti nepovoljne ponude uslijed solidne cash pozicije nakon premašaja izdanja trezorskih zapisa u prvoj polovici godine i nedavnog kunskog izdanja obveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:13