Među najgorima na Mediteranu

Na svakih 100 eura koje turisti ostave za smještaj u hotelu, na poreze ode čak 28,2 eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.3.2019. u 14:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.3.2019. u 14:11

Rovinj, 170816.
Hotel Amarin novi je hotel u sastavu Maistre odnosno Adris grupe. Hotel raspolaze s 280 smjestajnih jedinica i moze primiti 1000 gostiju. Iz soba se pruza pogled na more i staru gradsku jezgru. Vecina soba su tzv. family sobe, odnosno dvokrevetne sobe koje su medjusobno spojene vratima sto olaksava komunikaciju gostiju koji odsjedaju s djecom. Osim mnostva djecjih igralista i igraonica po dobnim skupinama, hotel ima sedam unutarnjih i vanjskih bazena, wellness & spa zonu te sest ugostiteljskih objekata s posebnim menijem za najmladje. Vrijednost investicije je 300 milijuna kuna.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Hotel Amarin u Rovinju

Grčki turistički djelatnici ljuti su na svoju vladu, a čini se da bi isto moglo vrijediti i za hrvatske. Prema izračunima Sete, grčke udruge dionika u turizmu, na 100 eura koje prosječan turist u Grčkoj izdvoji za smještaj u hotelu s četiri zvjezdice, čak 33,4 eura automatski odlazi na poreze po čemu je Grčka, smatraju u toj udruzi, među najopterećenijim zemljama regije kad su u pitanju porezi na turizam.

Da bi ilustrirali kakva je situacija u zemljama koje su im konkurentne te dokazali kako je u Grčkoj definitivno najgore, istraživači Sete isti su izračun izradili za Cipar, Italiju, Tursku, Španjolsku i Hrvatsku.

Naša je zemlja pritom ispala treća “najgora” na Mediteranu: na svakih 100 eura koje turisti u Hrvatskoj ostave za smještaj u hotelu s četiri zvjezdice, na poreze ukupno ode 28,2 eura (16,1 euro za non-wage labour cost te 13,3 eura za PDV i ostala davanja), a ispred nas, osim Grčke, još je jedino Italija u kojoj će se na 100 eura potrošenih u hotelu, u državnu blagajnu na ime poreza i taksa sliti 28,8 eura.

Pritisak na vlast

Taman prije nego što se sezona zahuktala, Grcima je ovaj izračun poslužio kako bi napravili pritisak na izvršnu vlast, posebno onu koja je zadužena za poreze, pa su ministra financija Euclida Tsakalotosa javno upozorili da postojeća porezna politika smanjuje grčku kompetitivnost među destinacijama regije.

Predsjednik Sete, Yiannis Retsos, tako od Tsakalotosa u pismu traži da ukine boravišnu taksu uvedenu na hotelski smještaj prošle godine te smanji porez na dodanu vrijednost u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i prometnim djelatnostima, upozoravajući na slučaj Cipra na kojem na svakih 100 eura, u državnu blagajnu na ime poreza odlazi tek nešto malo više od 16 posto, a istodobno među analiziranim zemljama ostvaruje najveću dobit u koju mu odlazi 28,9 posto.

Osim toga, iz udruge upozoravaju kako je posebno problematično što je iznos koji se izdvaja za državna davanja u turizmu praktično jednak iznosu potrebnom za operativni rad tvrtke, što zorno prikazuju brojke.

Unutar onih 100 eura potrošenih na smještaj, istraživači Sete izračunali su kako će na ime dobiti iz poslovanja ostati 20,5 eura, a za plaće zaposlenika trebat će izdvojiti 17,1 euro.

Ta dvije stavke zajedno daju iznos od 37,6 eura, dakle samo četiri eura više od poreznog opterećenja, dok je hrvatska priča ovdje nešto bolja (u odnosu na 28,1 euro koji će otići državi, na dobit te neto plaće radnika utrošit će se 43 eura).

Ipak, predsjednik Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić, upozorava da brojke samo dodatno potvrđuju ono o čemu cijeli turistički sektor upozorava već godinama.

Velika potražnja

- Nužno je mijenjati okvire poslovanja o kojima proteklih godina, u vremenima snažne konjunkture, nije bilo prioritetno govoriti. U vremenima kad je turistička potražnja jako velika, hotelijeri i cijeli sektor puno manje elastično mogu dizati cijene, no treba znati da su te godine iza nas te da će, ako nešto bitno ne poduzmemo, Hrvatska u srednjem roku, dakle u razdoblju od tri do maksimalno pet godina, ući u krizu - napominje Ostojić.

Slično su već početkom ove godine pokazale prve vijesti o nešto slabijem bookingu s našeg najjačeg emitivnog tržišta, njemačkog.

U Ministarstvu turizma nisu bili voljni službeno komentirati ovu temu, no neslužbeno potvrđuju kako institucija nema ništa protiv razgovora o smanjivanju porezne stope opterećenja u turizmu. Podsjećaju da se odluka o tome donosi negdje drugdje, na razini Ministarstva financija i same Vlade.