Signalitics

Na burzama raste trgovina na malo i bankarski sektor, no zabrinjava pad cijene nafte

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu budući da solidna objava rasta trgovine na malo i zarada bankarskog sektora nije bila dovoljna da kompenzira pad cijena dionica energetskog sektora uslijed pada cijena nafte.

Istaknimo i kako su izdanja američkog financijskog sektora zabilježila pozitivnu izvedbu nošena rastućim optimizmom investitora vezano uz objavu rezultata ostalih banaka nakon što je Bank of America zabilježila bolju izvedbu od očekivane u drugom kvartalu, a nastavno na prošlotjedne odlične rezultate JP Morgana.

Od podataka, fokus investitora je bio na jučerašnjoj objavi trgovine na malo u SAD-u koja je u lipnju zabilježila rast šesti mjesec uzastopno (+0,5% mjesečno) dok su podaci za prethodni mjesec također revidirani naviše. U svijetlu navedenog, model Fed-a sada procjenjuje kako bi rast u drugom kvartalu ove godine mogao dosegnuti 4,5%, a u odnosu na ranija očekivanja rasta od 3,9%.

Gledajući podatke o trgovini na malo u drugom kvartalu u cjelini jasno je da privatna potrošnja u SAD-u ostaje snažna uslijed najvećeg optimizma potrošača od ranih 2000-ih godina a što je podržano snažnim tržištem rada, poreznim rasterećenjem te umjerenim rastom plaća.

Istovremeno, jedan od članova Fed-a Kashkari jučer je upozorio na nastavak sužavanja spreada između američkih kratkoročnih i dugoročnih prinosa naglašavajući kako u proteklih 50 godina je invertiranje krivulje (kratkoročne stope porastu iznad dugoročnih tj spread između istih postane negativan) bilo uvijek popraćeno recesijom.

Investitori već neko vrijeme strahuju kako bi daljnje povećanje kamatnjaka od strane Fed-a moglo dovesti do daljnjeg rasta kratkog kraja krivulje dok prinosi na dugom kraju ostaju relativno nisko uslijed potrage investitora za sigurnom imovinom uslijed postojećih tenzija na svjetskim tržištima te još uvijek relativno niskih stopa inflacije u odnosu na visoke stope rasta.

Kashkari je istaknuo tako kako smatra da Fed s nastavkom podizanja kamatnjaka riskira invertiranje krivulje no istaknimo kako je Fed nedavno izdao i službeno priopćenje vezano uz spomenuto pitanje gdje je istaknuto kako je krivulja distorziran pokazatelj uvjeta na tržištu uslijed visoke razine otkupa obveznica od 2008. godine.

Od ostalih događanja, tržišta su popratila sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina koji je prema trenutno dostupnim informacijama proglašen uspjehom uz slaganje vođa kako trebaju raditi na poboljšanju međudržavnih odnosa koji su bili znatno narušeni u proteklih nekoliko godina.

Cijena Brent nafte jučer je zabilježila pad od preko 5% te se trenutno nalazi na najnižoj razini u protekla tri mjeseca uslijed povećanja proizvodnje nafte nakon ponovnog otvaranja crpilišta u Libiji. Istaknimo i kako je ruski ministar energetike u petak najavio da bi mogli povećati proizvodnju nafte iznad razina dogovorenih na sastanku OPEC-a u Beču u lipnju.

Tržišta već neko vrijeme anticipiraju smanjenje ponude uslijed sankcija od strane SAD-a prema Iranu što je donekle ublaženo nedavnim izjavama SAD-a kako bi mogli razmotriti zahtjeve pojedinih zemalja da nastave sa uvozom iranske nafte a što sve stavlja silazne pritiske na cijenu.

Funta je jučer izbrisala dobitke koje je ostvarila po ostavci ministara Boris Johnsona i Davida Davisa koja su tržišta protumačila kao put prema mirnijem Brexitu i bližoj suradnji Velike Britanije i Europske unije.

Naime, premijerka Theresa May jučer je prihvatila četiri amandmana na dosadašnji plan pregovora kojima se implicira učvrščivanje pregovaračke pozicije Velike Britanije prilikom izlaska ali i potencijalno niža razina savezništva nakon izlaska iz Unije.

May je odlučila poduprijeti amandmane nakon što je euroskeptik Scott Mann postao deveti član vlade koji je podnio ostavku uslijed protivljenja izlaznoj strategiji ii Europske unije.

Na jučerašnjoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a banke su već uobičajeno propustile dostaviti ponude uslijed i dalje izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu koji osigurava zadržavanje kratkoročnih kunskih kamatnih stopa oko rekordno niskih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:08