Signalitics

MMF snizio ovogodišnja svjetska očekivanja rasta na najnižu razinu od 2009. godine

Sjedište MMF-a u Washingtonu
 Yuri Gripas / REUTERS

U svojem uobičajenom polugodišnjem izvještaju pod nazivom „World economic outlook“, Međunarodni monetarni fond (MMF) je prezentirao ovogodišnja očekivanja rasta svjetske ekonomije od 3,0% što je za tri desetine ispod projekcija objavljenih u travnju ove godine te značajno ispod rasta od 3,8% i 3,6% koliko je ostvareno u toku 2017. i 2018. godine. Ovogodišnja projicirana stopa rasta najniža je od vremena svjetske financijske krize prije deset godina.

MMF je upozorio kako je trgovinski rat smanjio poslovno povjerenje i investicije što je rezultiralo stagnacijom u svjetskoj razmjeni dobara te kako je nužno završiti trgovinske sukobe i obnoviti povjerenje u svjetske ekonomske izglede. Dodano je i kako su centralne banke prisiljene trošiti limitirana sredstva kako bi kompenzirale greške na drugim poljima te kako će im ostati malo resursa da se bore s težim situacijama u budućnosti. U tom kontekstu istaknuta je važnost uklanjanja do sada uvedenih trgovinskih barijera pomoću održivih dugoročnih ugovora te smanjenje geopolitičkih tenzija.

Prema procjeni MMF-a, trgovinski rat koji je SAD započeo početkom 2018. smanjit će rast u narednoj godini sa 4,2% na 3,4%. MMF ocjenjuje kako bi rast bio i niži (za 0,5 postotnih bodova) da centralne banke nisu smjesta reagirale labavljenjem monetarne politike.

MMF predviđa da će rast u sljedećoj godini ubrzati s projiciranih 3,0% u 2019. na 3,4% ali na umu treba imati kako se ove projekcije temelje na oporavku određenih ekonomija koje se trenutačno bore sa značajnim poteškoćama poput Turske, Argentine i Irana i čija su buduća ekonomska kretanja prilično neizvjesna. Istovremeno, MMF ocjenjuje kako najveće četiri ekonomije svijeta – Kina, SAD, Japan i euro zona u sljedećih pet godina će u prosjeku rasti po istim stopama, odnosno neće uspjeti ostvariti ubrzanje rasta.

MMF je pritom upozorio kako je izgledno da će u budućnosti morati dodatno sniziti svoja očekivanja rasta. Divergencija kretanja između prerađivačkog i uslužnog sektora već traje neobično dugo te postaje upitno kada će slabosti iz prerađivačkog sektora zahvatiti i sektor usluga. Prve naznake istoga već smo vidjeli u kretanjima sentiment indikatora u protekla dva mjeseca. Prema preporuci MMF-a, centralne banke trebale bi nastaviti s labavljenjem monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:55