Zaštita od virusa

Maske u oglasnicima 71 puta skuplje nego u ljekarni: 'Prodajem stroj za izradu maski'

Ivan Šokčević kaže da je stroj kupio prije deset godina, ali da nije bilo interesa pa ga sad oglašava na Njuškalo.hr i nada se dobroj cijeni
Sve je više ljudi koji koriste zaštitnu masku
 Damjan Tadić / CROPIX

“Stroj za proizvodnju maski - zaštitne, jednokratne, medicinske” prodaje se od nedjelje u internetskom oglasniku Njuškalo po cijeni od 1,050 milijuna kuna. Stroj je u prodaju stavio Ivan Šokčević iz tvrtke Proton d.o.o. iz Vinkovaca koji nas je kad smo ga kontaktirali pitao gdje smo bili prije deset godina.

Ispričao nam je da je tada imao viziju da pokrene proizvodnju spomenutih maski u Hrvatskoj i tada je kupio taj stroj. Pokušao je pokrenuti biznis, ali, kaže, jednostavno nije bilo interesa.

- Danas ga pokušavamo staviti u pogon, baš je došao majstor i sad to radimo. Stavio sam ga u oglasnik jer očito sad postoji potražnja za maskicama, pa možda netko kupi i stroj - kazao je Šokčević te dodao da je stroj otkad ga je kupio samo stajao.

Inače, Šokčevićeva tvrtka Proton bavi se proizvodnjom vrećica za usisavače te imaju i internetsku stranicu putem koje se mogu naručiti vrećice za usisavače. Tvrtka godišnje prijavljuje prihode od oko 700 tisuća kuna te ima troje zaposlenih.

Njuškalo
Stroj za proizvodnju zaštitnih maski

Medicinske maskice također su se pojavile u oglasniku Njuškalu u prodaji, očito zbog nedostatka po ljekarnama. Prodaju se medicinske maske za jednokratnu upotrebu koje se po komadu dostižu cijene i od po 40 do 50 kuna. Inače, u ljekarnama su stajale od 70 lipa do dvije kune po komadu, rekli su nam u jednoj zagrebačkoj ljekarni u kojoj ih više nema u ponudi.

“Zaštitne maske štite od negativnih utjecaja na dišne organe kojima možete biti izloženi. Također služe kao prevencija od udisanja zrakom prenosivih bakterija i virusa. Kvalitetne medicinske zaštitne maske za lice, troslojne, univerzalna veličine, pakiranje 10 komada, proizvedeno u Hrvatskoj”, navodi se u jednom od oglasa u kojem se također prodaju po 50 kuna za po jednom komadu, dakle paket od 10 komada dostiže cijenu i od 500 kuna.

U ponudi su od jučer na Njuškalu i neke jeftinije maskice, koje se nude po cijeni od 25 kuna po komadu.

Njihov prodavač u oglasu tvrdi da maskice: “... također služe kao prevencija od udisanja zrakom prenosivih bakterija i virusa”. Kaže da je riječ o kvalitetnim medicinskim maskama za lice, univerzalne veličine, po koje kupac mora osobno doći kako bi ih preuzeo. Većina oglasa za maskice osvanula je u oglasniku tijekom ovog mjeseca kako je rasla potražnja za njima jer ih, čini se, više nema za kupiti po ljekarnama. U Hrvatskoj, naime, ne postoji proizvodnja maskica i one se uglavnom uvoze iz Kine, a na njihovoj će prodaji ovih dana možda netko i zaraditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:30