Raste inflacija

Maloprodajne cijene porasle za 1,6 posto na godišnjoj, a 0,6 posto na mjesečnoj razini

Značajan rast na godišnjoj razini imale su cijene prijevoza i odvoza smeća
Ilustracija
 Darko Tomaš / Hanza Media

Rast cijena na malo u Hrvatskoj je u listopadu iznosio 1,6 posto na godišnjoj razini, dok su robe i usluge na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, porasle blagih 0,6 posto, pokazuju novi podaci državne statistike.

Najveći doprinos rastu maloprodajnih cijena na godišnjoj razini dale su cijene naftnih derivata. Naime, cijene tekućih goriva u listopadu ove godine bile su 28,3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok su u odnosu na rujan skočile 24,6 posto, pokazuju podaci DZS-a. Skok cijena naftnih derivata odraz je nestabilne političke i ekonomske situacije u svijetu, koja se posebno odražava na cijenama goriva na svjetskom tržištu.

Značajan rast na godišnjoj razini, 6,5 posto, imale su i cijene prijevoza, kao i odvoza smeća i otpada, 5,1 posto. Godišnji rast od 2,8 posto imale su i cijene alkoholnih pića i duhana. S druge strane, cijene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini u listopadu su porasle samo 0,5 posto, dok su cijene odjeće i obuće u listopadu bile 1,7 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

No, ako se razina cijena u listopadu usporedi s onom u rujnu, upravo su cijene odjeće i obuće imale jedan od najvećih skokova, 9,8 posto. To se, objašnjavaju u DZS-u, može pripisati novoj kolekciji odjeće i obuće.

Podaci koje je danas objavio Eurostat pokazuju da je stopa inflacije u EU i zoni eura u listopadu iznosila 2,2 posto na godišnjoj razini. Najvišu inflaciju na godišnjoj razini, 4,5 posto, u listopadu je imala Estonija, za kojom slijede Rumunjska, Mađarska i Bugarska. S druge strane, najnižu inflaciju u EU u istom je razdoblju imala Danska, samo 0,7 posto u odnosu na listopad prošle godine, a tek nešto više od nje Portugal i Irska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10