Kako i gdje

Mali trikovi uštede: pet savjeta kako potrošiti što manje dok jedete u restoranima

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 7:37

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 7:37

Adult Mans; Adult Mens; Adult Womens; Anniversaries; Celebrations; Colour Image; Colours Image; Owner; Parties; Partners; Photo; Photograph; Photographs; Photography; Photos; Picture; Pictures; Prosperity; Prosperous; Relationships; Restaurants, Image: 313814057, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

U zadnje se vrijeme otvara jako puno novih street food i ostalih restorana i mnogi od nas imaju želju posjetiti ih i vidjeti o čemu se radi. Naravno da hraniti se vani košta. Iz tog razloga Huffington Post nudi pet savjeta kako uštedjeti dok jedete u restoranima.

1. Unaprijed pogledajte jelovnik

Ako pregledate jelovnik prije samog odlaska u restoran, potrošit ćete samo nekoliko minuta, a imat ćete priliku brzinski izračunati koliko bi Vas koje jelo koštalo te vidjeti postoji li možda neki dnevni meni po specijalnoj cijeni. Osim toga, ovako možda i saznate za happy hour, odnosno vrijeme u koje je u restoranu jeftinije jesti ili piti.

2. Naručite cijelu bocu pića

Iako se čini da ćete manje potrošiti ako naručite jednu čašu vina (ili mineralne vode), a ne cijelu bocu, ako svi za stolom piju isto piće, po čaši će Vas ipak ispasti jeftinije uzeti cijelu bocu.

3. Ne jedite meso

Za neke je ovo prilično teško. Ipak, obroci koji ne sadrže meso imaju niže cijene od onih mesnih. Tako da, ako pokušavate uštedjeti, pokušajte koji put naručiti neku salatu ili tjesteninu u umaku. Na taj ćete način uštedjeti i nekoliko desetaka kuna.

4. Preskočite desert i kupite si kuglicu sladoleda u obližnjoj slastičarni

Nakon što prije odlaska u restoran pogledate jelovnik, “proguglajte” i obližnje slastičarne. Zašto? Zato što deserti u restoranima koštaju više od 20 kuna, dok će Vas kuglica sladoleda doći desetak kuna.

5. Platite kreditnom karticom

Činjenica je da što više novaca imate u novčaniku, više ćete potrošiti, a na ovaj način to sprječavate. Točnije, potrošit ćete točno onoliko koliko ste unaprijed izračunali.