Kompenzacijske mjere

Lokalne uprave: 'Marić nas ništa nije pitao, tražimo da nam nadoknadi 700 milijuna kuna'

Država bi trebala izravno financirati općine, gradove i županije razmjerno gubicima nastalim zbog poreznih izmjena ZBOG POREZNE REFORME GRADOVI, OPĆIN I ŽUPANIJE IZGUBIT ĆE 700 MILIJUNA KUNA 'Nitko nas ništa nije pitao, ako je ovo istina tražit ćemo od Vlada da nam nadoknade veći dio tih gubitaka'
Šibenik
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Općine, gradovi i županije tražit će od Vlade i Ministarstva financija kompenzaciju za veći dio od 700 milijuna kuna koje će izgubiti na temelju smanjenja poreza na dohodak za mlade i drugih izmjena tog poreza.

To su nam potvrdili Goran Pauk, HDZ-ov šibensko-kninski župan i predsjednik Udruge županija, Dario Rutić, savjetnik i stručni suradnik Udruge gradova, te Slavko Kojić, nekadašnji dugogodišnji pročelnik gradskog Ureda za financiranje Grada Zagreba, a trenutačno vijećnik Zagrebačke skupštine kao član stranke “Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti”.

- Nisu nas kontaktirali iz Ministarstva financija, vjerojatno će uslijediti sastanci na tu temu, ali ako je zbilja riječ o tome da će se zbog izmjena poreza na dohodak jedinicama lokalne uprave i samouprave smanjiti prihodi za 700 milijuna kuna, onda ćemo svakako zatražiti utvrđivanje mehanizma za kompenzaciju većeg dijela tih gubitaka - rekao nam je tim povodom Goran Pauk, kojeg smo zatekli na dužnosti prvi dan nakon povratka s godišnjeg odmora.

Dario Rutić nam je rekao da Udruga gradova redovno kontaktira s Ministarstvom financija kad su takvi zakonski projekti u pitanju te da će i njihova udruga uputiti kompenzacijske prijedloge Ministarstvu kad naprave cjelovitu analizu učinaka tih poreznih izmjena na prihode gradova.

Slavko Kojić ističe, pak, da će i Grad Zagreb zatražiti kompenzacijske mjere, ali sumnja da će ovaj put nešto dobiti jedinice lokalne uprave.

On ističe, jednako kao i Pauk i Rutić, da je kompenzaciju moguće postići tako da se jedinicama lokalne samouprave poveća udio u prihodima od poreza na dohodak ili da država izravno financira općine, gradove i županije razmjerno gubicima nastalim zbog poreznih izmjena.

Zakonom je određeno da od prihoda tog poreza gradovima ide izravno 60 posto, županijama 17 posto, još 17 posto ide u fond za fiskalna izravnanja, a 6 posto u fond za decentralizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:39