Trend koji je sve iznenadio

Ljuske kave nekad su se bacale, a danas je potražnja za njima 480% veća nego za zrncima!

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.5.2018. u 15:54

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.5.2018. u 15:54

green raw coffe plant in agricultural farm in Bali, Indonesia, Image: 315136802, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Biljka kave, ilustracija

Zrnca kave ključni su dio našeg omiljenog jutarnjeg napitka, no jeste li znali da se i ljuske itekako mogu iskoristiti. Nakon što se izvadi zrno, koru ili ljusku smo donedavno bacali. No, danas je potražnja za sušenim ljuskama veća od potražnje za zrnom kave, i to čak 480% veća! Ova informacija može zvučati suludo, ali ne sudite dok niste probali.

Kako piše Freshcup, ljuske kave, poznatije kao cascara, postaju jedinstven napitak okusom između kave i čaja. Cijene ljuski kave neviđeno su narasle nakon što su globalni lanci, među njima i Starbucks, počeli više koristiti ono što se nekad zvalo otpadom nego prava zrnca kave.

Kako piše Sputniknews, Prema Global Coffee Reportu, internacionalno tržište kave će do 2021. godine vrijediti 10,8 milijardi dolara, a samo će Starbucks u tome imati udio od četiri milijarde, s upravo oni sve više mijenjaju zrnca ljuskama koje su se nekad bacale.

Cascara, odnosno ljuske zrnca kave, ljudima se više sviđa jer ima znatno blaži okus i može upiti okus onoga što joj dodate, recimo jabuka.

- Primijetili smo da ima dubok, bogat okus koji kao da u sebi sadrži ekstrakt trešnje. Ljudi su oduševljeni! – kažu stručnjaci.

Zbog velike potražnje 450 grama (1 pound) cascare košta 7 funti, a ista količina zrna kave 1,2 funti Starbucks u svojoj ponudi ima cappuccino s ljuskama za 4,75 dolara po šalici, dok se obična kava prodaje za 2,25 dolara.

Traju debate o tome koliko je zdravo piti napitak od otpadaka kave, ali već sada se vidi da riječ o impresivnom marketinškom modelu koji se najviše sviđa aktivistima za prava okoliša.