Signalitics

Listopad se pokazao kao najizazovniji mjesec za investitore od svjetske financijske krize

Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Uzimajući u obzir snagu i rasprostranjenost korekcije dioničkih tržišta, možemo ustvrditi kako je listopad bio najizazovniji mjesec za investitore od izbijanja svjetske financijske krize. Korekcija koja je započela u SAD-u kao odgovor investitora na potencijalno snažnije zaoštravanje monetarne politike Fed-a, prelila se i na ostala vodeća svjetske dionička tržišta gdje je sentiment investitora dodatno narušen strahom od usporavanja rasta, donedavnim jačanjem tenzija između SAD-a i Kine te ispodočekivanim izgledima vodećih američkih kompanija za nadolazeće razdoblje.

Usprkos dobicima u zadnja dva trgovinska dana u listopadu, S&P 500 je zabilježio svoju najgoru mjesečnu izvedbu u proteklih sedam godina, dok je Nasdaq Composite s korekcijom od gotovo 9% zabilježio najsnažniji pad od početka svjetske financijske krize. Neke od najpopularnijih tehnoloških dionica kao Amazon, Netflix, Facebook, Twitter bilježe dvoznamenkasti pad sa svojih rekordnih razina dosegnutih ranije u toku ove godine, a klubu se jučer pridružilo i izdanje Applea koje je palo za oko 8% nakon što je kompanija prilikom objave rezultata za posljednji kvartal prezentirala ispodočekivane izglede prodaje u tipično snažnom posljednjem kvartalu godine.

U međuvremenu, predsjednik Trump je pružio olakšanje investitorima izjavom kako je imao dug i dobar razgovor s kineskim predsjednikom Xi-om te kako pregovori između dviju strana idu u dobrom smjeru nakon što je u prethodnom tjednu bilo špekulacija o uvođenju carina od strane SAD-a na preostali uvoz kineskih proizvoda u zemlju. Prema trenutnim informacijama, dogovor između dvije strane mogao bi se postignuti već u toku ovog mjeseca na sastanku G20 u Argentini te je Trump već zatražio od svoje administracije da pripremi nacrt budućeg dogovora. Očekivanim dogovorom okončao bi se trgovinski rat između dvije ekonomije koji uz različit intenzitet tenzija traje gotovo deset mjeseci te je rezultirao snažnim slabljenjem vodećih kineskih dioničkih indeksa te kineske valute.

Silazni pritisci na cijenu nafte nastavljeni su u toku ovog tjedna te je ista zabilježila pad od gotovo 10% u listopadu čime se cijena spustila na najnižu razinu u gotovo sedam mjeseci uslijed ranijih najava Saudijske Arabije kako će povećati proizvodnju nafte na rekordno visoke razine te posljednjih podataka kako se zajednička proizvodnja zemalja članica OPEC-a popela na najvišu razinu u protekle dvije godine. Silazni pritisci na cijenu nafte proizlaze i iz kontinuiranog gomilanja američkih zaliha u proteklim tjednima te jačanja američkog dolara u kojem je cijena nafte denominirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56