Preventivna mjera

Limit za plaćanje bez PIN-a povećan na 250 kuna: 'Očekujemo primjenu što je moguće prije'

Prosječna transakcija platnom karticom u Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Kako bi se smanjile mogućnosti zaraze koronavirusom, banke bi uskoro trebale omogućiti beskontaktno plaćanje bez unošenja PIN-a za transakcije do 250 kuna, umjesto dosadašnjih 100 kuna.

Takvu im je preporuku dala Hrvatska narodna banka, uzimajući u obzir savjete Stožera civilne zaštite RH i Zavoda za javno zdravstvo, koji uključuju minimiziranje kretanja i međusobnih kontakata, te izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu.

S postavljenim limitom od 250 kuna, smatraju u HNB-u, bit će obuhvaćen velik dio svakodnevnih platnih transakcija građana, jer prosječna transakcija platnom karticom u Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna. Kartična kuća Mastercard već je povećala limit za beskontaktno plaćanja u 29 zemalja Europe, a preporuka za Hrvatsku bila je da se bez autorizacije PIN-om može obavljati kupnja do 350 kuna.

No, kako konačnu odluku donosi HNB, napomenuli su da će u slučaju da centralna banka postavi niži limit omogućiti “da se on u bilo kojem trenutku može povisiti na 350 kuna, i to bez bilo kakve dodatne implementacije ili izmjena od Mastercarda”.

Pojedinačni iznos beskontaktne elektroničke platne transakcije bez primjene “pouzdane autentifikacije” klijenta u Hrvatskoj dosad je bio ograničen na 100 kuna, što je znatno manje od propisima maksimalno dopuštenih 50 eura (oko 370 kuna). Provođenje preporučene mjere o povećanju limita, smatraju u HNB-u, bit će složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje različite dionike: izdavatelje platnih kartica, prihvatitelje platnih transakcija, pružatelje usluga procesuiranja platnih transakcija i kartične sheme. Stoga se očekuje njihova međusobna koordinacija i suradnja.

- HNB očekuje da se navedena preporuka počne primjenjivati od svih dionika što je moguće prije, a zbog složenosti procesa, najkasnije do 21. travnja 2020. - poručili su iz HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:51