Siva zona koju HNB ne štiti

Lihvarenje je u Hrvatskoj potpuno legalno ako se nazovete nebankovna institucija

Za 5000 kuna kredita platit ćete više od 2000 kuna naknade, i to je sasvim zakonito
 Profimedia

Našli ste se u ozbiljnoj financijskoj gabuli i panično ukucavate “brzi krediti” u internetsku tražilicu. Rezultata je bezbroj, čini se da je do novca lakše doći nego što ste mislili. Deset tisuća kuna za 15 minuta, a zahtjev šaljete preko mobitela. Zvuči odlično.

No, primjećujete da ste na račun dobili 9930 kuna, a u planu otplate vidite da u tri rate morate vratiti čak 14000 kuna. Čestitamo, upravo ste nasjeli na ponudu koja će vam oderati kožu i isprazniti novčanik. Kao prvo, kredit niste digli u banci nego u “poslovnom sistemu za obavljanje djelatnosti dodjeljivanja online zajmova”. U startu vraćate 25 posto više od svote koju ste dobili, iako to nigdje u toj formi niste vidjeli napismeno.

Već na najmanjem mogućem iznosu, od 500 kuna, platit ćete 100 kuna takozvane pristojbe

Cash Expert registriran je u Barceloni, Španjolska, a potpuno je izvan kontrole Hrvatske narodne banke iako posluje s hrvatskim građanima.

- Riječ je o nebankovnoj instituciji koja ne zaračunava kamate, već cijenu svojih zajmova iskazuje u obliku pristojbe i troškova obrade zahtjeva. Međutim, neovisno o tome što ne zaračunava kamate, mišljenja smo da troškovi nisu iskazani na transparentan način – kažu iz HNB-a. To znači da je u Hrvatskoj, pored svih zakonskih propisa, lihvarenje legalno ako kamate nazivate naknadama i niste registrirani kao banka.

Situacija je slična onoj s Ferratum bankom, o čemu smo već pisali, jer krovna bankarska institucija nema nikakve ovlasti niti može zaštititi Hrvate koji upasti pod pravi lihvarski sustav. Nije ni čudno da nemaju napisane kamatne stope jer bi one izgledale ovako:

Krenimo s najmanjim iznosom kredita, ako dignete 500 kuna, Cash Expert vam uzima još 100 kuna pristojbe i 30 kuna od iznosa glavnice za “troškove obrade”. Kamatnim izračunom teoretska godišnja efektivna stopa ispada i preko 600%. I najjednostavnijim izračunom svakom je laiku jasno da vraćanje 14000 kuna, kada ste dobili 9930 sigurno krši neke zakone.

Najviša zakonski dopuštena efektivna kamata u Hrvatskoj iznosi 9,41%. Čak i ako se ne računa teoretska godišnja kamata, zajam Cash Experta i uvjeti krše zakon jer će vam uzeti od 20 do 25% glavnice. HNB pere ruke i upućuje nas na Ministarstvo financija kada pitamo kako je moguće da tako očito lihvarenje bude dopušteno.

- Bez obzira o kojem pružatelju usluga se radi, a prilikom razmatranja različitih ponuda potrošačkih kredita ili pozajmica, Hrvatska narodna banka kontinuirano naglašava nužnost kvalitetnog pravovremenog informiranja o svim ponudama kako bi se mogla donijeti adekvatna odluka koja najbolje odgovara očekivanjima i mogućnostima svakog pojedinca. Pri tome naročito skrećemo pažnju i na minimalni opseg informacija koje se moraju osigurati potrošaču kod pružanja usluga na daljinu – poručuju iz HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:53