Tihi ubojica

Koliko su sigurne namirnice koje svakodnevno jedemo?

Zbog pokvarene hrane život izgubi više od 400 tisuća ljudi godišnje, a hranom se 'otruje' 23 milijuna ljudi u EU
Ilustracija
 Profimedia, Alamy
Zbog pokvarene hrane život izgubi više od 400 tisuća ljudi godišnje, a hranom se 'otruje' 23 milijuna ljudi u EU

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi međunarodni Dan sigurnosti hrane odlučila je posvetiti borbi protiv pokvarenih namirnica; problemu koji je brojnim Hrvatima vrlo dobro poznat.

Prema podacima WHO-a, zbog korištenja pokvarenih namirnica svake godine život izgubi više od 400 tisuća ljudi. Samo u Europi godišnje 23 milijuna građana oboli od trovanja hranom, od čega gotovo 5.000 ljudi od toga i umre.

- Ovo je jedinstvena prilika kojom želimo potaknuti svijest o opasnosti pokvarenih namirnica, tako da osiguramo da hrana bude čista u cijelom ciklusu proizvodnje; od poljoprivrednog imanja do našeg tanjura – izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, predsjednik WHO-a u razgovoru za DW.

Dok predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije apelira na sve sudionike prehrambenog lanca ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 17:59