Signalitics

Kina ne želi postići dogovor kojim bi se okončao trgovinski rat, investitori zabrinuti

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Silazni pritisci na američke dioničke indekse nastavljeni su jučer u toku dana uslijed zabrinutosti investitora oko trenutnog stanja pregovora između Kine i SAD-a nakon što je u prethodnom danu direktor američkog nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Kudlow izjavio da kineski predsjednik ne želi postići dogovor kojim bi se okončao trgovinski rat.

Dodatno, zabrinutost investitora pojačana je otvorenim kritikama od strane predsjednika Donalda Trumpa prema politici Fed-a, odnosno nedavnim podizanjem bazičnog kamatnjaka. Preciznije, Trump je izjavio kako svaki puta kada je ekonomija u ekspanziji Fed želi podizati kamatne stope i da nije radi toga presretan.

Komentari od strane Trumpa dolaze nekoliko dana nakon što je jedan od članova Fed-a izrazio svoje zabrinutosti oko potencijalnog invertiranja američke krivulje prinosa ukoliko se podizanje kamatnih stopa nastavi. Ipak, u svom polugodišnjem svjedočenju pred Kongresom čelnik Fed-a Jerome Powell jasno je ovaj tjedan potvrdio predanost nastavku umjerenog zaoštravanja monetarne politike.

Negativna izvedba kineskih dioničkih indeksa tako je nastavljena a kineska valuta renminbi je zabilježila daljnje slabljenje na najnižu razinu u odnosu na američki dolar u proteklih godinu dana.

Američki dionički indeksi jučer su bili pritisnuti i generalno razočaravajućim objavama zarada kompanija. eBay je zabilježio pad od preko 8% uslijed prezentacije ispod očekivanih izgleda za postojeći kvartal i smanjenih očekivanja zarade u toku cijele fiskalne godine što potencijalno implicira kako kompanija gubi tržišni udio. Nadalje, dionice Philip Morrisa pale su za oko 2,5% uslijed također smanjenih očekivanja zarade, dok je izdanje Bank of New York Mellom palo za oko 6% nakon objave o gubitku klijenata.

Pozitivan izuzetak na dioničkom tržištu bilo je izdanje Microsofta koje je novu fiskalnu godinu započelo prezentacijom optimističnih očekivanja rasta zahvaljujući snažnoj potražnji za cloud uslugama, a što je poguralo cijenu izdanja na novu rekordnu razinu.

Tečaj EUR/HRK jučer je porastao za 100 pipseva pri čemu se par ponovno nalazi blago iznad razine od 7,40 kuna za jedan euro. Zadržavamo naša očekivanja jačanja domaće valute u sljedećih nekoliko mjeseci uslijed snažne turističke sezone i s time povezanog priljeva deviza. Podsjećamo kako je broj stranih turističkih noćenja porastao za 24,0% godišnje u prosjeku u prvih pet mjeseci godine. Istovremeno, domaća valuta ostaje podržana i snažnijim povlačenjem sredstava iz EU fondova, rastom doznaka iz inozemstva i pojačanim kreditiranjem u domaćoj valuti.

Snažan izvoz koji je u nedavnom periodu podržavao kunu donekle je oslabio u proteklim mjesecima te smatramo kako nema više toliko jak učinak u jačanju domaće valute. Minimum tečaja u ljetnim mjesecima vidimo oko 7,36 kuna za jedan euro dok bi snažniji aprecijacijski pritici izgledni potaknuli HNB na intervenciju s ciljem očuvanja tečajne stabilnosti što je već i bio slučaj dva puta u toku godine.

Trumpova kritika Fed-a i otvoreno negodovanje politici podizanja kamatnjaka doveli su tek do blažeg slabljenja američkog dolara što se može pripisati neovisnosti Fed-a u izvršavanju monetarne politike i sukladno tome limitiranom učinku izvršne vlasti na monetarnu politiku.

Nakon snažne korekcije početkom tjedna, cijene WTI i Brent nafte stabilizirale su se u protekla dva dana. Silazni pritisci pritom ostaju značajni u vidu ponovnog otvaranja nekoliko crpilišta u Libiji te najava Rusije kako bi mogli povećati cijenu nafte iznad razina dogovorenih na posljednjem sastanku OPEC-a u Beču u lipnju . Spomenuti čimbenici biti će izgledno tek djelomično kompenzirani smanjenom ponudom iranske nafte uslijed sankcija od strane SAD-a koje će stupiti na snagu krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:45