Ekonomično 'Uzimam'

Kako uštedjeti pri organizaciji svadbe? Ovih 10 savjeta pomoći će da smanjite trošak

Želite napokon reći sudbonosno 'DA', a nemate novaca?
Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Našli ste osobu s kojom želite provesti život, a sada imate i prsten na ruci. No, to nije dovoljno. Prije nego što ćete reći “Uzimam” i obvezati se da ćete voljeti i poštovati tu posebnu osobu do kraja života, treba isplanirati svadbu. A one koštaju. I to puno. Iz tog razloga htjet ćete (ili već želite) smanjiti troškove koliko god i gdje god. Kako to učiniti?

Definirajte budžet

Prvo, trebali biste strogo definirati budžet, odnosno pogledati s koliko novaca raspolažete i koliko si možete priuštiti. Točnije, trebalo bi definirati maksimum koji ste spremni potrošiti na svadbu.

Napravite listu svi mogućih troškova te pri tome postavite prioritete, odnosno odlučite što je ono što vam je najbitnije i bez čega nikako ne želite, a bez čega ipak možete.

Uzmite si vremena

Znamo da sad kad ste se napokon odlučili na ovako velik korak, želite što prije biti u mogućnosti staviti kvačicu u kućicu pored koje piše “u braku”, a možda Vas je i strah da će se Vaš partner/partnerica predomisliti pa ste zato u žurbi. Ipak, preporučujemo da malo pričekate jer ćete tako uštedjeti. Uzmite si vremena da istražite koje su sale najjeftinije, pričekajte sezone sniženja za kupnju vjenčanice, odijela, cipela i svega potrebnog. Osim toga, ako rezervirate salu godinu ili više unaprijed umjesto da sve radite u zadnji čas, mogli biste dobiti i neki popust.

No, pripazite da pri tako dugom planiranju ne padnete u zamku kompliciranja i dodavanja nepotrebnih troškova.

Smanjite listu gostiju

Svjesni smo da se čini nemogućim, ali ovo je veoma bitan korak. Nema potrebe da zovete baš sve rođake iz svih mogućih koljena s njihovim obiteljima i partnerima jer “svadba nije svadba ako ima manje od 150 gostiju”. Isto tako, izbacite i one koje biste zvali samo reda radi, a niste se vidjeli ni čuli već nekoliko godina. Budite nemilosrdni.

Pažljivo odaberite datum vjenčanja

Iako većina preferira svibanj ili rujan jer je vrijeme “idealno”, to ne mora biti tako. Kiša pada i u tim mjesecima, a toplo je (a ne prevruće) i u drugim mjesecima. S druge strane, izvansezonski datumi mogli bi vam priskrbiti neki popust.

Osim toga, jeftinije ćete proći i ako nećete imati svadbu u subotu, već u petak ili neki drugi dan u tjednu, poput primjerice, dan prije nekog praznika (tako da se ljudi ipak stignu odmoriti i pripremiti za radni tjedan).

, Image: 347980632, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ilustracija

Mislite o gostima koji putuju na vaše vjenčanje

Sve ste istražili, znate da je jeftinije organizirati izvansezonsko vjenčanje (i to u petak), nemate puno gostiju, no još ostaje pitanje mjesta proslave vašeg najvažnijeg dana u životu. Iako je zbog prijevoza lakše biti negdje bliže centru, bolje ćete proći ako se odlučite za salu na marginama grada ili van grada. Osim toga, pri odabiru sale, pazite da u blizini postoji neko mjesto gdje će gosti koji dolaze iz nekog drugog mjesta moći prespavati.

Dodatan savjet – kada birate smještaj za vašu obitelj i prijatelje koji su dugo putovali (poput tete iz Njemačke) da bi s vama proslavili ovaj dan, imajte na umu da postoje različiti tipovi ljudi. Neki će zahtijevati smještaj u nekom boljem hotelu jer ne mogu bez komfora, onim fleksibilnijima će biti u redu i prespavati u nekom jeftinijem hotelu ili hostelu, dok se neki neće žaliti ni da jutro prespavaju kod nekog vašeg prijatelja ili rođaka. Ne moraju svi biti na istom mjestu.

Ne naručujte gotove pozivnice

Sada kada napokon znate kada, gdje i s kim ćete slaviti, trebalo bi te ljude i pozvati na svadbu. Kako bi uštedjeli, preporučujemo da ne kupujete već gotove pozivnice, odnosno ne morate ih naručivati, već kupite neki ljepši papir i sami ih napišite. Pogledajte YouTube tutorijal i naučite se kaligrafiji ili ju možda netko od vaših prijatelja zna. Osim toga, možete i čuvati prirodu i uopće ne koristiti papir nego napraviti e-pozivnice. To je u svakom slučaju najjeftinija opcija. Kreirajte i zatvoreni Facebook event gdje gosti mogu naći sve informacije o svadbi, a tu kasnije svi možete podijeliti fotografije i video zapise.

Unajmite Instagram fotografa

Kad već pričamo o fotografijama, naravno da vam neće biti dovoljne one od vaših roditelja koji bi zbog suza u očima mogli biti tvorci prilično mutnih fotografija. Ne možete ni računati na prijatelje koji će biti toliko sretni (ili tužni) zbog vas da će često morati nazdravljati. U svakom slučaju, htjet ćete profesionalnog fotografa da zabilježi najljepše trenutke vašeg velikog dana. No, i na tome možete uštedjeti. Danas je popularno baviti se fotografijom pa pogledajte Instagram profile fotografa u usponu, sigurno ćete naći nešto što vam se sviđa, a oni će vam svoje usluge puno manje naplatiti.

, Image: 101726611, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images
Profimedia, Tetra Images
Ilustracija

Koristite sezonsko cvijeće

Pri odabiru buketa i aranžmana ne uzimajte egzotično cvijeće jer je ono skuplje. Umjesto toga, uzmite sezonsko cvijeće kojeg tada ima u izobilju pa će vam ga cvjećari manje naplatiti. Odlučite se i za manje različitih vrsta cvijeća. Što je ono raznovrsnije, to je skuplje. Osim toga, predlažemo i da, kada ukrašavate salu, imate što veće stolove pa će vam trebati manje cvjetnih aranžmana.

Ako niste obožavatelj cvijeća, postoje i drugi aranžmani kojima možete ukrasiti stolove. Pri tome, savjetujemo da ih napravite sami, a ako nemate ideja, sva sreća pa Pinterest ima. Pogledajte kroz razne DIY (eng. do it yourself = napravi sam) projekte objavljene na ovoj internetskoj platformi i dajte mašti na volju.

Unajmite DJ-a

Realno, kad se kasnije priča o svadbi, sve zanimaju tri stvari - mladenkina vjenčanica, kakva je bila hrana i kakva je bila glazba.

Iako Hrvati vole živu glazbu, odnosno bendove na svadbama, i kod nas se počinje ustaljivati inozemna praksa unajmljivanja DJ-a, što svakako preporučujemo jer se radi o puno jeftinijoj opciji. DJ-i su puno fleksibilniji što se tiče odabira glazbe, a oni danas i vode svadbe pa nećete ostati bez tog doživljaja, ali hoćete s nekoliko tisuća kuna više u džepu.

Iskoristite prijatelje

Ako netko od vaših prijatelja ponudi pomoć, nemojte biti skromni. Prihvatite svaku pomoć koja vam se pruža, bilo da se radi o već spomenutoj izradi pozivnica i pružanja smještaja vašim rođacima ili možda o prijevozu cvijeća. Nemojte koristiti usluge dostave, sigurno će vašim prijateljima biti drago da mogu pomoći. Osim toga, možda netko od njih ima slastičarnu ili neki drugi obrt pa bi vam umjesto vjenčanog poklona mogao darovati besplatne kolače i tortu. Ili poznaje nekoga tko poznaje nekoga tko bi vam mogao pružiti neki popust. Iskoristite sva svoja i tuđa poznanstva i talente.

Bride is socialising with her guests at the meal on her wedding day., Image: 361659413, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
Ilustracija

Ipak, pri organizaciji vjenčanja nemojte se previše zamarati nebitnim detaljima poput dekoracija sale ili tko će pored koga sjediti. Na kraju krajeva, radi se o najvažnijem danu vašeg života, kako kažu, koji želite proslaviti s ljudima do kojih vam je stalo i kojima je stalo do vas. Njima nije važno kako su izgledale pozivnice i je li vam na svadbi pjevao Jole ili je DJ puštao njegove pjesme. To je samo šlag na torti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:28