Strana praksa

Kako su Austrijanci riješili problem smeća: 'Tko ne odvaja otpad, plaća duplo!'

Na samom početku postrojenja kojoj gravitira oko 150.000 stanovnika nalazi se reciklažno dvorište, a sama sortirnica je napravljena prije 15 godina
Ilustracija, proces razvrstavanja otpada
 Ranko Suvar / CROPIX

Delegacija Grada Splita, "Čistoće" i tvrtke "Komop" predvođena zamjenikom gradonačelnika Ninom Velom posjetila je sortirnicu otpada i kompostanu koju koriste stanovnici Wiener Neustadta i okolnih općina koje se nalaze u blizini Beča.

Cilj posjeta bio je uvjeriti se iz prve ruke u funkcioniranje sustava sortiranja odvojenog otpada i njegovo kompostiranje s obzirom na obveze prema Planu gospodarenja otpada Grada Splita prema kojem na području Splitsko-dalmatinske županije između ostalog, moraju biti izgrađena oba postrojenja.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, Bečani imaju spalionicu otpada koja se praktički nalazi u centru grada, a u ovom pogonu se sortira odvojena plastika s područja Wiener Neustadta i okolice. Zanimljivo je napomenuti kako svaka općina ima svoje odluke o načinu postupanja s otpadom.

Idealan model

Na samom početku postrojenja kojoj gravitira oko 150.000 stanovnika nalazi se reciklažno dvorište, a sama sortirnica je napravljena prije 15 godina i to baš za miješani komunalni otpad, ali se lokalna komunalna tvrtka s godinama prilagodila zahtjevima tržišta pa se sada posao ograničio na sortiranje odvojene plastike. Utješila nas je činjenica da se među izdvojenom plastikom i u Austriji našlo komunalnog otpada, što je kod nas u Splitu svakodnevna pojava. Ostaci tog komunalnog otpada suše se u kompostani te nakon toga idu u spalionicu.

- Koliko god da je naš projekt kvalitetan, mi kao gradska vlast smatramo da je nužno u cijeli proces maksimalno uključiti javnost. Jedan od ciljeva našeg putovanja s medijima je upravo to - informiranje o svim opcijama koje se nude. Nešto ranije kolege su bile u postrojenjima u Ljubljani koja je s Prelogom dobila brojna priznanja na europskoj razini, međutim vrijeme je pokazalo da i tamo postoje problemi koji bi bilo dobro izbjeći u našem slučaju.

-Ne postoji idealan model. Jedan od ciljeva našeg posjeta je vidjeti sustave ili dijelove sustava koji funkcioniraju dobro, ali i njihove probleme kako bismo ih izbjegli - rekao je zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

Igor Niculović, regionalni menadžer tvrtke "M-U-T Austria" za jugoistočnu Europu, proizvođača i isporučitelja komunalne opreme za sortirnica i kompostanu, održao je našoj delegaciji kratku prezentaciju o djelatnosti tvrtke.

Prirodni proces

Odmah na početku otklonio je strahove mnogih svojih sugrađana kazavši kako u kompostiranju nema ništa štetno.

- Osjetili ste na ulazu u postrojenje da nema nikakvog neugodnog mirisa. On se osjeti tek u neposrednoj blizini boksova u kojima se odvija primarna fermentacija biootpada - naglasio je Niculović i dodao kako je kompostiranje koje rade samo ubrzavanje prirodnog procesa bez dodavanja bakterija, gljivica ili soli.

Kompost koji se koristi kao gnojivo za poljoprivredu radi se isključivo od kombinacije bio otpada iz domaćinstva i zelene mase koja je u najvećem dijelu lišće i granje. Niculović je pojasnio kako postoji i kompost koji se dobije iz miješanog komunalnog otpada ali se ne koristi u poljoprivredi jer može sadržavati teške metale.

Iako se odvajanje otpada dodatno ne naplaćuje, lokalna komunalna tvrtka našla je efikasan način kako doskočiti onim rijetkim građanima kojima se u odvojenom otpadu nađe i dio komunalnog - umjesto jedne kante na računu za sljedeći mjesec dobit će cijenu za dva spremnika! Nije konkretna novčana kazna, ali je svojevrsni porez na imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:54