Prodaja rabljene odjeće

Kako se vara na mojekrpice.hr: privlači niska cijena, no nakon uplate roba nikad ne stigne

Samo jedna osoba je u tri godine preravila stotinu kupaca i ukrala najmanje 10.000 kn
 Screenshot privatna arhiva

Nemoze mi niko nista jaca sam od sudbine mogu samo dame mrze oni sto me nevole =) Hahaha niko nista mi nemoze tek kad bi bilo uplata od jedne osobe preko 1000kn onda tek bi mise moglo stat na kraj =) - napisala je Anđelasvastaric rugajući se žrtvama koje je oštetila na online prodajnom servisu mojekrpice.hr.

Profil je to osobe koja je u posljednje tri godine, kako se sumnja, prevarila i pokrala barem stotinu kupaca na tom portalu te prouzročila štetu od najmanje deset tisuća, a moguće i nekoliko stotina tisuća kuna.

“Poslala sam novac djevojci za sandale koje mi je trebala poslati, nakon toga mi se nikad nije javila”; “Platio sam preko PayPala, ali odjeća nikad nije stigla na adresu. Kontaktirana je osoba koja upravlja stranicom vezano za povrat novca, ali nikad nije vratila novac”; “Konstantno vara ljude okolo, od lažnih uplata do zamjena, gdje ništa ne dođe na adresu. Operira na stranici mojekrpice.hr. Zvala sam i tisak, svima je poznata dotična imenom i prezimenom. Ja sam peta koja ovaj tjedan zove”...

Iskustva su to tek nekih od korisnika mojekrpice.hr, popularne internetske stranice za prodaju rabljene odjeće, obuće i modnih dodataka koja ima više od 100 tisuća članova, a na kojoj posljednje tri godine vladaju strah i nepovjerenje. Krpičarke, kako se nazivaju članice i etablirane prodavačice tog internetskog prodajnog servisa, sumnjaju da je riječ o organiziranoj online prevari iza koje stoji ista osoba.

“Ana M. B. - prevara!!; Ana M. B. - u policiju svi prevareni!; Prevara 1. klase, ma kojih Oceanovih 8, 11, 13..., to je samo Ana M. B.; Prijavite Anu M. da joj se blokira račun.”

Kupci, oprez!

Tim porukama na forumu stranice mojekrpice.hr krpičarke upozoravaju druge kupce na osobu za koju vjeruju da se preko lažnih profila pretvara da je prodavač odjeće. Prema njihovim saznanjima, riječ je o Ani M., odnedavno udajom B. (na forumu je navedeno puno ime i prezime osobe koju se sumnjiči za prevare), 21-godišnjoj djevojci iz Dubrave koja je u posljednje tri godine, kako tvrde krpičarke, prevarila velik broj kupaca. Modus operandi je sljedeći: kada se javi zainteresirani kupac, osoba iza lažnog profila zatraži uplatu novca unaprijed te obeća da će proizvod poštom poslati na adresu kupca. Ne sluteći prevaru, kupac uplati novac, ali proizvod nikad ne dobije. Nakon toga kupac nema previše izbora. Može se obratiti tom profilu, zatražiti povrat novca ili ostaviti negativnu ocjenu tom prodavaču, sugerirajući ostalim kupcima da ga se klone. Međutim, u tom je trenutku sve već prekasno. Taj je profil ubrzo deaktiviran, a na njegovo mjesto dolazi novi profil iza kojeg stoji ista osoba i nastavlja s prevarama.

Budući da prevarant ne može davati vlastiti broj bankovnog računa za dogovorenu transakciju, kojem bi se vrlo brzo ušlo u trag, sama metoda prevare puno je složenija. Princip je objasnila krpičarka pod nadimkom hubbabubba koju je prevarila osoba iz lažnog profila KI-KAkrpice.

- Dotična je poslala ‘ja želim’ za pet komada odjeće. Poslala sam joj podatke za uplatu i dala popust na iznos od 350 kuna. Uplata je sjela od jedne muške osobe (što i nije neobično), međutim bez popusta. Uplata koja mi je sjela na račun nije bila uopće njena. Iskoristila je moje podatke za uplatu te ih proslijedila trećoj osobi (kao da su njeni) i da joj se na taj račun uplati za neke parfeme - pojasnila je.

Naime, uz fiktivnu prodaju, osoba iza prevara i kupuje proizvode. Čini to tako što svojem kupcu navede račun za uplatu od onog prodavača od kojeg je naručila proizvod. Kupac koji kupuje od prevaranta nikad ne dobije obećani proizvod koji je platio, ali se tim iznosom podmiri prodavač od kojeg se naručuje roba koja se, pak, može dalje prodavati. Time se stvara konfuzija jer obje prevarene strane raspolažu samo podacima koje imaju jedna o drugoj, ali ne i o samom prevarantu.

- U cijeloj toj priči ja sam izvisila. Djevojci mislim uplatiti (ne vratiti) iznos od 350 kuna, iako nemam ništa s tim, a KI-KAkrpice sam vratila na primopredaji 50 kuna i ostala sam bez robe u vrijednosti od 350 kuna. Oštećena sam ukupno za 750 kuna. Svakako, sve mudro odrađeno - priznaje krpičarka hubbabubba.

Tim je principom prevarantu teško ući u trag. Isto tako, brojne krpičarke što zbog straha, a što zbog neugode ne žele istupiti i svoje slučajeve prijaviti policiji. Iznos štete stoga je gotovo nemoguće odrediti. Potvrđeno je tek ono što je sam počinitelj ili počiniteljica priznao u privatnoj prepisci s oštećenom krpičarkom pod nadimkom nativetiger koja se, nakon što nije dobila naručeni i plaćeni proizvod, suočila s osobom iza profila Anastasia996 za koju vjeruje da je Ana M. B.

“Uskoro će biti razotkriveni svi tvoji profili pa će svaki biti ponovo obrisan, a onda nećeš zaradit ni kune krađom”, napisala je nativetiger nakon što nije uspjela urazumiti počinitelja da vrati novac.

“7800kn je savrseno imam 65 profila =). Nikad niko da cjele krpice zatvori neceme naci”, sprda se osoba iza profila Anastasia996, priznajući da je prevarama već zaradila gotovo deset tisuća kuna.

Stil pisanja

Anđelasvaštarić, Tetatea, Ki-Kakrpice, MerisaMerisa, ElaEla i Natali&Natasa neki su od lažnih profila koji su blokirani i razotkriveni, tvrde krpičarke. Kako kažu, počinitelja prepoznaju po pravopisnim pogreškama i stilu pisanja, a vjeruju da se upravo Ana M. B. skriva iza njih predstavljajući se kao prodavač odjeće, obuće ili parfema. Uzgred, za otvaranje profila na mojekrpice.hr potrebni su samo e-mail i lozinka - nikakvi osobni podaci. Pokušali smo kontaktirati vlasnicu stranice mojekrpice.hr za očitovanje, no dobili smo odgovor da ona nije upoznata s detaljima slučaja. Administrator portala pak, koji nam se javio i koji je želio ostati anoniman, upućen je u te slučajeve prevara, ali, priznaje, nemoćan da išta poduzme.

- Riječ je o Ani M. B. kojoj smo blokirali pedesetak profila u posljednje tri godine. Prijavili smo je policiji početkom prošle godine, a onda su je prijavile i neke prevarene. Protiv nje se vodi istraga i navodno je podignuta optužnica, ali daljnje informacije nemamo - rekao je administrator, potvrđujući da ista osoba vara na mnogim online stranicama, uključujući Njuškalo.hr i aplikaciju Letgo.

- Prošli tjedan u srijedu čula sam se s Anom na siteu Letgo i dogovorile smo kupnju jakne. Poslala mi je podatke za uplatu na ime Josip B., pretpostavljam njezin suprug ili dečko. Ja sam uplatila novac u četvrtak, na što mi je ona rekla da uplata uopće nije vidljiva. Nakon toga sam joj u petak poslala potvrdu o uplati, poslije čega mi se više nije javila. Ostavila sam joj podatke za slanje paketa, ali niti on dolazi, niti se ona javlja. Pokušala sam kontaktirati i Anu i Josipa putem Facebooka, na što su oni meni rekli da sam pogriješila i blokirali moj profil - ispričala nam je oštećena D. B.

“Dosta mi je toga”

Kontaktirala je Anu M. B i Josipa B., koji su rekli da nemaju veze s tim slučajem i da iza svega stoji sestra Josipa B. koja se također zove Ana.

- Dosta mi je toga da sam ja stalno u centru toga. Nemam veze s tim. Milijun puta su me kontaktirali i svaki put sam ponovila da ja o tome ne znam ništa. Život mi je zbog toga postao pakao, a zbog cijele situacije sam dva puta sebe pokušala oduzeti život i završila u Vrapču, nisam više mogla - opovrgava optužbe Ana M. B. Kaže da želi stvari istjerati na čistac jer je u šestome mjesecu rizične trudnoće.

Prema njezinim riječima, iza prevara na mojekrpice.hr stoji njezin bivši dečko Luka P., 23-godišnji mladić, a odnedavno i sestra njezina supruga Ana B. Kako kaže, on je ukrao njezine osobne podatke i preko njezina imena kontaktirao kupce. U prevaru se, kaže, upustio prije tri godine kako bi podmirio dugovanje od 3700 kuna za mobilni račun Tele 2.

Sve je znala

Priznaje, ipak, da je za sve znala, a na pitanje zašto to odmah nije prijavila policiji, odgovara: “Imala sam 18 godina, tada nisam pojma o pojmu imala”. Navodi, također, da ima ispise transakcija s bankovnog računa Luke P. koji potvrđuju njezinu priču, a na kojima se jasno vidi da su uplate prevarenih dolazile na njegov račun. Samo u razdoblju od 9. siječnja 2017. do 13. siječnja iste godine na bankovni račun Luke P. isplaćeno je više od 1500 kuna u pet odvojenih prodaja jakne, odjeće iz Zare, Marx bundice i ostale odjeće. Takvih je transakcija, tvrdi Ana M. B., u tri godine “bilo mali milijun”, a uvijek je pazio da iznos za krađe ne prijeđe 1000 kuna. Ipak, svoje bankovne izvatke Ana M. B. nije podastrla, a opravdala se time da je njezin račun pod ovrhom već dvije godine i da se nikakve uplate prevarenih preko nje nisu mogle vršiti.

- To su laži. Ona je to radila sama. Uzela je moj broj računa, a da ja nisam za to niti znao - odgovorio nam je Luka P., priznajući da je uplata na njegov račun bilo, ali on za to nije znao. Za kriminalne aktivnosti, kaže, saznao je tek kad je počeo dobivati pozive od oštećenih kupaca. Takvi su zvali iz svih dijelova Hrvatske. Zbog Ane M. B., tvrdi, imao je puno problema. Kada je saznao za prevare, odmah je prekinuo vezu.

- Zbog tog smo slučaja prije dvije godine bili zajedno na policiji. Ona je tada ispala kriva, dobila je uvjetnu kaznu od šest mjeseci, a mene je policija svega oslobodila. Zovite policiju, oni će vam sve to potvrditi - ističe Luka P.

Da je policija zaista imala uvid u taj slučaj, pa čak i da su podignute kaznene prijave, potvrđuje i Ana M. B. Tvrdi da je razlog zbog kojega je njezin bivši dečko oslobođen taj što “ima veze u policiji”. Luka P. to demantira, navodeći da je ona ta s vezama u policiji, a štiti je njezin očuh, pravosudni policajac.

- Policija je provjerila sve moje račune, obavili su razgovor sa mnom i zaključili da sam čist. Moj Facebook profil je čist. Sva sreća, nisam više u kontaktu s Anom. To je sve što vam imam reći - zaključuje srdito Luka P.

Iako smo potvrdu navedenog i informacije o slučaju, kao što je broj zaprimljenih prijava i status istrage, zatražili od zagrebačke Policijske uprave, do vremena objave članka nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 14:09