Efikasan način

Kako se riješiti velikog duga na kreditnoj kartici? Jednostavno je prestanite koristiti

Nakon 18 mjeseca američka novinarka je vratila dug od 10.000 dolara (više od 65.000 kn)
Ilustracija
 Shutterstock

Minus na kreditnoj kartici poznat je svakom drugom Hrvatu. U minus odlazimo u nepredviđenim okolnostima, pri većim kupovinama, ali često i u svakodnevnom životu. Prema podacima iz 2013. više od milijun hrvatskih građana imalo je minus veći od jedne mjesečne plaće.

Novinarka Business Insidera Laura McCamy svog se velikog minusa riješila tako što je jednostavno prestala koristiti kreditne kartice i oslanjala se isključivo na gotovinu.

- U početku sam se osjećala kao da nemam mrežu za spašavanje. Što ako iskoči neka nepredviđena situacija, a ja uopće nemam ušteđevine? – pitala se Laura.

Pokazalo se da većina njenih nepredviđenih situacija uključuje šoping i kupovinu odjeće.

- Svaki put kad sam iškla u trgovinu mogla sam kupiti samo ono što je na popisu. Ako u međuvremenu shvatim da mi još nešto baš baš treba, odredila sam sama sebi da moram pričekati najmanje 24 sata prije nego bi kupila. Većinu stvari sam zaboravila u roku jednog dana jer mi zapravo i nisu trebale – ustanovila je novinarka.

Iako nije imala prevelike prihode, kada je prestala računati na minus, shvatila je da može preživjeti mjesec i s ovime što ima.

Zlata vrijedan savjet

Godinu i pola nakon što se oprostila od kreditnih kartica, uspjela je otplatiti 10000 dolara (više od 65000 kuna) duga na kartici i isto toliko pozajmice za pokretanje posla.

- Nikad neću zaboraviti prvi mjesec nakon što sam napokon prekinula začarani krug i došla na nulu. Dobila sam plaću i mogla sam je cijelu iskorisititi, osjećala sam se kao prava bogatašica – prisjetila se Laura.

S vremenom je počela i štedjeti. Pri tome je prihvatila savjet prijatelja za kojega je znala da je dobar s novcem.

- Razmišljala sam o tome kako potrošiti povrat poreza, a moja lista želja je bila otprilike tri puta veća od iznosa koji zapravo imam. Prijatelj je rekao da spremim novac u banku na tri mjeseca i onda odlučim što ću s njim. Dogodila se čudna stvar: počela sam taj novac smatrati svojim i nisam mogla zamisliti da ga potrošim. Od toga trenutka stalno imamo fond za hitne situacije, nikada se nije dogodilo da sam ga potrošila – napisala je.

Isti prijatelj preporučio joj je da se drži pravila trećine pa svaki put kada dobije neočekivani novac trećinu stavlja u štednju.

Jedini minus života bez kartica je taj što kod podizanja hipoteke banka nije mogla procijeniti koliko je ona dobar kandidat s obzirom da im nisu bile poznate njene navike trošenja i štednje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:29