Povijesna provala

Jedna od najsmjelijih pljački muzeja trajala je 16 minuta, pogledajte kako se sve odvilo

Osumnjičena četiri pljačkaša sve negiraju, a svakom od njih prijeti 10 godina zatvora
Muzej Bode u Berlinu
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Četiri muškarca trenutno su na suđenju za jednu od najsmjelijih pljački muzeja u povijesti, no oni nisu ukrali nikakvu skupocjenu sliku ili skulpturu, već ni više ni manje nego - novčić.

Naime, još 2007. kanadski proizvođač kovanica, Royal Canadian Mint, došao je na ideju napraviti prvu svjetsku kovanicu vrijednu milijun dolara, što je, kako piše Bloomberg, i napravio. Ta je kompanija proizvela pet stotinjak kila teških novčića od 99,999 posto čistog zlata i veličine automobilske gume. Svih pet tzv. Big Maple Leaf kovanica kupili su privatni investitori i kolekcionari, a jedan od njih 2010. svoj je novčić pozajmio berlinskom Bode muzeju.

Tamo je Big Maple Leaf, kako su kovanice nazvane zbog velike slike velikog javorovog lista poput onog na kanadskoj zastavi, smješten iza neprobojnog stakla u sredinu sobe 243 u kojoj Bode inače drži neke od svojih najvrjednijih kovanica. Ova kovanica stajala je netaknuta u toj prostoriji punih sedam godina.

Museum visitors look at the
Herbert Neubauer / REUTERS
Kovanica "Big Maple Leaf" teška je 100 kilograma i veličine je automobilske gume

No, 27. ožujka 2017., odnosno dan prije nego što je novčić trebao biti preseljen u drugi muzej, kamere na kolodvoru Hackescher Markt uočile su tri muškarca kako pognutih glava pokrivenih kapuljačama uz prugu dolaze do starog prolaza koji vodi do muzeja.

16 minuta duga pljačka

U 3.20 noćni čuvar započeo je svoj posljednji obilazak Bodea zatvarajući za sobom vrata svih prostorija u kojima je već bio kako bi kasnije mogao ponovno uključiti trenutno ugašeni alarm. Da pojasnimo, senzor alarma na drugom katu muzeja bio je prilično “hirovit” pa su čuvari s vremena na vrijeme znali u potpunosti ugasiti sigurnosni sustav u Bodeu kako bi izbjegli lažne uzbune. A dok je čuvar pregledavao prostorije na prvom katu muzeja, tri čovjeka ušla su kroz prozor muzeja na drugom katu i otišli do sobe 423.

Tamo su sjekirom s karbonskim vlaknima razbili staklo u kojem se novčić nalazio. Inače, staklo je bilo toliko teško da su njegove krhotine ostavile tri duboka udubljenja na parketu. Kovanicu su, budući da je bila teška, spustili na kolica kojima su je prevezli natrag do prozora kroz koji su bacili Big Maple Leaf. "Novčić" su stavili u kolica i potrčali do u blizini parkiranog automobila te pobjegli. Obližnja video kamera snimila je vozilo s ugašenim svjetlima kako napušta mjesto zločina u 3.52. Cijela pljačka ukupno je trajala 16 minuta.

Suspects appear in a regional court in Berlin, Germany, January 10, 2019, accused of the 2017 theft of a 100 kg (220lb) Canadian
Fabrizio Bensch / REUTERS
Osumnjičenici su trenutno na suđenju u Berlinu

Dok su provalnici bježali, čuvar se bezbrižno vraćao u svoj ured. Pokušao je ponovno uključiti alarm na svojoj je kontrolnoj ploči, no nikako nije mogao uključiti sustav na drugom katu. Iako su u 115 godina staroj zgradi poput Bodea lažni alarmi sasvim uobičajena situacija, ipak je otišao vidjeti što se događa. Kada je stigao na drugi kat, vidio je da su sva vrata, koja je on prije nešto više od pola sata zatvorio, bila otvorena, a kada je ušao u sobu 423 nije bilo skupocjene kovanice. Dapače, jedino je ona nedostajala. Lopovi su prošli pored baroknih skulptura, slika i ostalih artefakata puno veće vrijednosti, no ujedno i predmeta koje je puno teže prodati.

"Krtica" u muzeju

Kad su istražitelji rekonstruirali zločin, pitali su se kako je banda mogla toliko znati o sigurnosnom sustavu muzeja i njegovim manama te je jedino objašnjenje bilo da je za pljačku zaslužna osoba zaposlena u Bodeu, što se, naravno, pokazalo kao istina. Tada nedavno zaposleni čuvar, njegov prijatelj i njegova dva rođaka optužena su za zločin. Taj je čuvar, naime, bio prijatelj s obitelji poznatoj po organiziranom kriminalu u Berlinu.

Stoga je 12. srpnja 2017. 300 policajaca pretražilo čak 14 lokacija povezanih s tom obitelji i u njihovim su kućama pronašli oružje, novac, sumnjive email poruke, odjeću sa zlatnom prašinom te bilješke o težini i cijenama zlata. Uz to, iza muzeja pronašli su i DNK jednog od članova obitelji.

Jedino što nikad nisu našli je gigantski novčić, što je, s obzirom na njegovu veličinu prilično neobično. Ipak, iako je riječ o glomaznoj kovanici, zlato s visokim stupnjem čistoće je mekano i lako ga je rezati pa berlinska policija vjeruje da su lopovi razrezali kovanicu u sitne komadiće koje su prodali na crnom tržištu van zemlje.

Osumnjičena četiri pljačkaša sve negiraju, a svakom od njih prijeti 10 godina zatvora.

Suspects appear in a regional court in Berlin, Germany, January 10, 2019, accused of the 2017 theft of a 100 kg (220lb) Canadian
Fabrizio Bensch / REUTERS
Osumnjičenici su trenutno na suđenju u Berlinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:16