Od zvijezda do trnja

Japanac koji ide na turistički put oko Mjeseca rasprodaje umjetnine: 'Ostao sam bez novca'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.5.2019. u 14:00

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

6.5.2019. u 14:00

FILE PHOTO: Yusaku Maezawa, the chief executive of Zozo, which operates Japan's popular fashion shopping site Zozotown and is officially called Start Today Co, speaks at an event launching the debut of its formal apparel items, in Tokyo, Japan, July 3, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo
Kim Kyung-Hoon/File Photo / REUTERS

Yusaku Maezawa

Yusaku Maezawa, jedan od najbogatijih Japanaca, te prvi dogovoreni putnik za turistički „izlet” na Mjesec koji priprema Muskov SpaceX, objavio je na Twitteru da prodaje nekoliko vrijednih umjetnina u svom vlasništvu, piše Quartz.

Kada su ga u komentarima pitali prodaje li ih zato što je pred bankrotom, Maezawa je odgovorio: „Da, nikad nemam novca jer ga uvijek potrošim”.

Iako Muskov potencijalni prvi izletnik na Mjesec nije doista ostao bez novca, njegovo bogatstvo se u posljednje vrijeme ipak smanjilo. U zadnjih godinu dana ovaj je direktor online modne trgovine Zozo izgubio 700 milijuna dolara, te se na Forbesovoj listi najbogatijih Japanaca spustio s 18. na 22. mjesto.

Maezawa je široj javnosti zapeo za oko kada je lani platio nepoznati iznos kako bi bio putnik na prvom komercijalnom putovanju oko Mjeseca, koje kompanija Elona Muska SpaceX planira za 2023. godinu. Nije poznato može li mu se uplaćeni iznos refundirati, ako od putovanja odustane.

No, ovaj Japan nije stranac na aukcijama. Naime 2017. godine punio je medijske naslove nakon što je u samo dva dana iskeširao 98 milijuna dolara na umjetnička dijela na aukcijama međunarodnih dražbenih kuća Sotheby's i Christie's, a samo nekoliko mjeseci kasnije na dražbi je za 110,5 milijuna dolara kupio Basquiatovu sliku čija je procijenjena vrijednost, prema pisanju Observera, bila 60 milijuna dolara.

Slike koje Maezawa planira prodati na dražbi također vrijede milijune, a među umjetninama će se pronaći i rad slavnog Andyja Warhola.