Signalitics

Investitori su i dalje zabrinuti za trgovinsku politiku, a Crobex je u kontinuiranom padu

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Europski dionički indeksi dan su završili u crvenom teritoriju uslijed nastavka zabrinutosti investitora oko trgovinskih politika te političkih neizvjesnosti vezanih uz sastanak čelnika država članica Europske Unije.

Prema posljednjim informacijama, talijanski premijer Conte zaprijetio je kako će uložiti veto na ključne zaključke sastanka koji se tiču problema migracije. Navedeno također ima negativne implikacije po njemačku kancelarku Angelu Merkel i krhku koaliciju u Berlinu.

S druge strane Atlantika, američki dionički indeksi izbrisali su inicijalne gubitke i dan uspjeli završiti u pozitivnom potaknuti oporavkom dionica tehnološkog sektora. Dionice zdravstvenog sektora zabilježile su negativnu izvedbu nakon što je tehnološki div Amazon objavio kako planira kupiti online distributera lijekova.

Na istoku je pak nastavljena rasprodaja kineskih dionica pri čemu je indeks CSI 3000 dan završio na najnižoj razini u posljednjih godinu dana.

Istovremeno je i nastavljeno slabljenje kineske valute renminbi koja je dostigla najnižu razinu u odnosu na dolar u toku ove godine. Dio tržišnih sudionika navedeno tumači kao namjeran potez kineske centralne banka u odgovoru na američke carine.

Od ekonomskih podataka, jučer objavljeni konačni podaci američkog BDP-a u prvom kvartalu ukazuju na reviziju rasta BDP-a za 0,2pp naniže na 2,0% kvartalno uslijed negativne revizije privatne potrošnje te zaliha. Investitori ipak očekuju ubrzanje ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu unatoč rastućim trgovačkim tenzijama.

Jučer objavljeni podaci o inflaciji u Njemačkoj za lipanj nadmašili su tržišna očekivanja što stavlja uzlazne pritiske po današnju objavu rasta potrošačkih cijena u euro zoni za isti mjesec. Tržišta očekuju rast inflacije od 1,0% na godišnjoj razini, dok se očekuje kako će 'core' inflacija koja isključuje volatilne stavke hrane i energije ubrzati rast za 0,1pp na 1,0% godišnje.

USD indeks dosegnuo je najvišu razinu u ovoj godini jučer u toku dana, no blago je oslabio nakon objave revidiranih podataka američkog BDP-a za prvi kvartal. S druge pak strane, euro je ojačao nošen podacima o inflaciji u Njemačkoj koji ukazuju kako su cijene u lipnju rasle iznad ECB-ovih ciljanih 2%. Pritom smatramo kako u nedostatku znakova snažnijeg zaoštravanja monetarne politike što nije izgledno u svijetlu zabrinutosti oko budućnosti trgovinske politike, potencijal jačanja dolara sa sadašnjih razina ostaje ograničen.

Crobex je u četvrtak pao treći dan zaredom kliznuvši 0,08% na 1.811,13 bodova, što je najniža razina Crobexa u posljednja dva mjeseca. Pritom je redovan promet dionicama udvostručen u odnosu na dan ranije te je iznosio 13,8 mil. HRK.

Najtrgovanija je bila dionica Viktor Lenac d.d. (VLEN) čija je cijena pala za 2,11% na prometu od 7 mil. HRK. Milijunski promet zabilježile su dionice Končar – Elektroindustrija d.d. (KOEI) čija je cijena ojačala 0,76%, te Zagrebačka banka d.d. (ZABA) s rastom cijene od 1,0%.

Danas je objavljena vijest kako je Croatia osiguranje d.d. potpisala ugovor o kupovini 100 posto udjela u Central osiguranju i Testing Grupi u Bosni i Hercegovini, a ugovori će postati valjani nakon odobrenja nadležnih regulatornih tijela. U 2017. godini CO BiH je ostvarila tržišni udio od 7,0%, a ovom transakcijom povećat će svoj tržišni udio u BiH na 13% te tako postati tržišni lider.

Dionicom Croatia osiguranje d.d.d (CROS) jučer se nije trgovalo, a redovna i povlaštena dionica Adris grupe d.d. (ADRS i ADRS2) u čijem većinskom vlasništvu se nalazi CO zabilježile su pad od 2,8% te 2,1%.

Od ostalih vjesti, Atlantic grupa d.d. (ATGR) je odobrila isplatu dividende od 20,0 HRK što implicira dividendi prinos od 2,0%. Konačno, napomenimo kako je zabilježena blok transakcija dionicama Hrvatski telekom d.d. (HT) u vrijednosti od gotovo 3 mil HRK uz prosječnu cijenu od 149,50 HRK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:37