Signalitics

Investitori čekaju podatke o američkoj inflaciji - očekuje se rast od tri posto

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Jučerašnji dan na svjetskim financijskim tržištima je protekao u mirnom tonu bez objava važnijih ekonomskih indikatora ili informacija uz mješovitu izvedbu američkih dioničkih indeksa.

Potonji su s jedne strane pritisnuti geopolitičkim i trgovinskim tenzijama uslijed sankcija SAD-a prema Rusiji i Turskoj te trgovinskim ratom s Kinom. S druge pak strane nastavak pozitivne sezone objave zarada nastavlja gurati cijene pojedinih sektora i dionica naviše.

VIX indeks volatilnosti

Nasdaq dionički indeks zabilježio je jučer rast osmi uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija rasta dioničkog indeksa u proteklih deset mjeseci i može se pripisati snažnim objavama zarada američkih tehnoloških kompanija čiji rast je nošen poreznim rasterećenjem te snažnom izvedbom domaće ekonomije.

S&P 500 i Nasdaq Composite

Istovremeno, S&P 500 je još jedan dan zabilježio skromni pad, pri čemu se nalazi niže za manje od 1% u odnosu na svoju rekordnu razinu koju je dosegnuo u siječnju ove godine. Najsnažniju pozitivnu izvedbu zabilježio je sektor telekomunikacija, dok su industrijski i financijski sektor predvodili korekciju.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka o američkoj inflaciji u srpnju gdje tržišta anticipiraju njen rast od 3,0% godišnje, dok bi se rast core inflacije, koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija, trebao zadržati na 2,3% godišnje u srpnju. To je u skladu s posljednjim projekcijama Fed-a te potvrđuje očekivanja umjerenog jačanja inflatornih pritisaka i namjeru nastavka normalizacije monetarne politike centralne banke.

SAD - core inflacija

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na rast izvoza od 4,6% godišnje u lipnju, dok je uvoz u istom periodu porastao za 3,0% godišnje. Na razini drugog kvartala izvoz je zabilježio rast od 8,1% godišnje (-2,3% godišnje u prvom kvartalu), a uvoz je u prosjeku porastao za 2,4% godišnje (u odnosu na 8,2% u prvom kvartalu godine). Deficit robne razmjene tako je na razini drugog kvartala smanjen za 5,15% godišnje, dok na razini prvog polugodišta i dalje bilježi rast od 9,5% godišnje na 4,6 milijuna eura. Prosječna pokrivenost uvoza izvozom u toku ove godine iznosi 60%.

Pokrivenost uvoza izvozom po godinama i mjesecima

Uzimajući u obzir podatke o robnoj razmjeni, rastu realne trgovine na malo te o proračunskim prihodima od PDV-a i državnoj potrošnji kao i kretanjima u industrijskom sektoru ocjenjujemo da je rast u drugom kvartalu godine usporio za dvije desetine na 2,3% godišnje.

Ipak, prosječan rast u 2018. i dalje vidimo na razini od 2,8% godišnje uslijed naših očekivanja još jedne rekordne turističke sezone, nastavka snažnog rasta privatne potrošnje i jačanja investicijske aktivnosti uslijed nedavno započete gradnje Pelješkog mosta.

Kontribucija rasta BDP-a

Rast tečaja EUR/HRK nastavljen je jučer u toku dana, pri čemu je par porastao za 50-ak pipseva i trenutno se trguje iznad razine od 7,43 kuna za jedan euro, odnosno na najvišoj razini od kraja ožujka ove godine. Ovakva tečajna kretanja u suprotnosti su s našim očekivanjima kao i uobičajeno povećanim priljevom turističkih deviza u vrhuncu turističke sezone. Nedavno slabljenje domaće valute pritom ponajviše pripisujemo zatvaranju određenih špekulantskih pozicija na tržištu.

Tečaj EUR/HRK

Ipak, očekujemo da će snažna turistička aktivnost u kolovozu i s time povezan priljev deviza spustiti tečaj za oko 300 pipseva u sljedećih desetak dana prije nego što kuna započne uobičajeno sezonsko slabljenje u jesen.

Aprecijacijski pritisci na kunu, koji su proizlazili iz snažne izvedbe izvoza i visokih deviznih pozicija izvoznika, umanjeni su nedavno uslijed usporavanja rasta izvoza u toku prve polovice godine. Domaća valuta pritom i dalje ostaje podržana snažnijim priljevom sredstava iz EU fondova, snažnom turističkom izvedbom izvan vrhunca turističke sezone, što se očituje i u dvoznamenkastoj stopi rasta stranih turističkih noćenja u prvih pet mjeseci godine, i poboljšanim sentimentom investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makro i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:02