Signalitics

Industrijska proizvodnja u eurozoni pala deseti uzastopni mjesec

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.10.2019. u 9:07

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.10.2019. u 9:07

German Chancellor Angela Merkel is accompanied by Saxony's Federal State Premier Stanislaw Tillich (3rd L) as she looks at vehicle production during a a tour of the BMW factory in Leipzig November 5, 2010. REUTERS/Steffen Kugler/ Bundesregierung/Pool (GERMANY)
- Tags: TRANSPORT POLITICS BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - BM2E6B511I001
REUTERS

Angela Merkel u pogonu BMW-a

ŠTO SE DOGODILO?

Industrijska proizvodnja u eurozoni u kolovozu je ostvarila pad od 2,8% što je deseti uzastopni mjesec korekcije industrijskog sektora – najdulja serija od perioda dužničke krize u eurozoni prije osam godina.

Najsnažniju korekciju pritom je zabilježila Njemačka gdje je industrijska proizvodnja zabilježila pad od 5% budući da izvozna orijentiranost čini ekonomiju izuzetno ranjivom na posljedice američko-kineskog trgovinskog rata i smanjenja volumena svjetske robne razmjene.

ŠTO TO ZNAČI?

Objava podataka o industrijskoj proizvodnji posljednja je u nizu indikatora koji nedvojbeno pokazuju da je Njemačka ušla u recesiju u trećem kvartalu godine. Dodatno, indikatori ekonomskog sentimenta pokazuju kako je produljena korekcija u prerađivačkom sektoru počela zahvaćati i ostale dijelove ekonomije i u Njemačkoj i na razini eurozone.

 

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu budući da se rast ponajviše temelji na privatnoj potrošnji koja ostaje podržana rastom zaposlenosti, solidnim rastom plaća, rastom kreditne aktivnosti te niskim kamatnim stopama koje olakšavaju teret servisiranja postojećeg i novog duga. Navedeno ipak ne znači da smo imuni na kretanja u našem vanjskom okruženju. Eurozona je naš najvažniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. U nedostatku poboljšanja ekonomske izvedbe možemo očekivati prelijevanje slabosti i u domaću ekonomiju koja bi već od početka sljedeće godine mogla početi bilježiti niže stope rasta.