Novi akcijski plan

Imate stari hladnjak ili perilicu? Država će vam financirati novi uređaj

Procjenjuje se da bi na godišnjoj razini u ovom programu moglo sudjelovati 330 kućanstava
Ilustracija, perilice rublja
 Profimedia, Alamy

Vlada je donijela novi akcijski plan za energetsku učinkovitost kojim želi smanjiti energetsko siromaštvo građana. Naime, kako navodi Novi List status ugroženih kupaca trenutno ima oko 50.000 kućanstava, a procjenjuje se da bi na godišnjoj razini u ovom programu moglo sudjelovati čak njih 330 na području cijele Hrvatske.

Tako bi 40 posto kućanstava ostvarilo mogućnost zamjene starih hladnjaka generacije 1989. do 2000. godine s onima A+ razreda, te perilica rublja generacije 1970. do 1975. novijima iz A+++ razreda. Osim toga u oko 60 posto kućanstava provodit će se mjere obnove fasada, dok će se u 40 posto kućanstava raditi na poboljšanju unutrašnje energetske učinkovitost koja bi trebala obuhvaćati ugradnju perilica za suđe, štednih tuš slušalica, novih sustava grijanja i slično.

Uz to, Vlada je istaknula kako će ove godine uz pomoć Fondova za energetsku učinkovitost zainteresirani gradovi koji broje više od 30.000 stanovnika moći otvoriti centre za savjetovanje i obuku svojih građana.

Također, novi akcijski plan predviđa i brojne mjere u prometnoj strukturi gradova kako bi se doprinijelo smanjenju gužvi i zagađenju gradske jezgre. Tako će se raditi na uvođenju car-sharing usluga automobila i bicikala, Isto tako, Vlada planira omogućiti ugradnju tehnologije koja bi vozače obavještavala o slobodnim parkirnim mjestima na javnim površinama i u garažama, dok bi semafori na velikim križanjima ubuduće trebali pokazivati koliko će trajati crveno svjetlo.

Kako navode, ova mjera trebala bi ostati na snazi sve do 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:25