Negodovanje

Ikea uvela besplatnu dostavu u svoje centre, no nisu baš svi oduševljeni

Gospođi su stigla dva računa i dvije dostave koje je morala platiti
Arhivska fotografija, Ikea u Londonu
 Toby Melville / REUTERS

Dobra vijest stiže za dio kupaca robne kuće Ikea - sve što kupite preko internetske trgovine možete besplatno preuzeti u Ikeinim dostavnim centrima u Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku ili robnoj kući Zagreb. Ova ponuda vrijedi od 1. kolovoza i traje navodno neograničeno, a neovisna je o kilaži kupljenih stvari.

Za ostale opcije kupnje uvjeti ostaju isti, na što preko društvenih mreža negoduju ostali kupci, posebice oni s otoka.

- Odustala sam od kupnje vaše kuhinje samo zbog ekstra troška od 1000 kuna - komentira jedna otočanka.

- Možda bi čak bilo u redu da ste to u dostavne centre ostavili na cijeni od 99 kuna, a nama koji nemamo u svojim gradovima dostavne centre barem vratili na 299 kuna jer 599 kuna za dostavu je previše... - žali se jedna gospođa iz Slavonskog Broda, na što joj iz Ikee odgovaraju kako su fokusirani na dostavne centre u Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku i robnoj kući Ikea u Zagrebu, ali će "dugoročno razmatrati otvaranje dostavnih centara na novim lokacijama".

Kupci iz mnogih gradova traže bolje uvjete za svoje adrese poput onih iz Like, Zadra, Pule, Slavonije... Razumljivo, jer Ikea je jako popularan brend u Hrvatskoj zbog pristupačnih cijena, dizajna i jednostavnog montiranja namještaja.

No, iskustva su različita. Nedavno se Slobodnoj Dalmaciji obratila gospođa iz Splita koja je naručila kuhinju u Ikei u vrijednosti od nekih 24 tisuće kuna. Odlučila je platiti pola odmah, a pola na rate, što joj je i omogućeno. Ovaj slučaj dogodio se prije 1. kolovoza kada je uvedena besplatna dostava za online kupnju.

- Naručena je dostava na kućnu adresu u Splitu, no iz Ikee mi javljaju kako će stići dva računa s obzirom na dvostruki način plaćanja, te će uz svaki račun biti uključena i cijena dostave od 299 kuna. Znači, kao kupac bih trebala platiti 600 kuna dostave. Iz trgovine kažu da nije moguće sve to staviti na jedan račun i tako naplatiti samo jednu dostavu. Rečeno mi je da ako dođem u Zagreb, bit ću oslobođena cijene dostave bez obzira koliko računa mi se izda - začudila se Splićanka, osjećajući se zakinutom.

Dodaje kako saloni namještaja imaju besplatnu dostavu na veće iznose, a ovdje joj se dvostruko naplaćuje.

Iz Ikee pak javljaju kako je kupac kupio kuhinju isplaniranu u Ikei.

- No, narudžba koja je na osnovi ovog plana napravljena izrađena je dvjema vrstama plaćanja i na dvije adrese na koje treba izvršiti dostavu. Naime, kupac je odlučio da mu se kuhinjski elementi dostave na kućnu adresu, dok je za kuhinjske uređaje odabrao opciju dostave u Ikeinu dostavnom centru u Splitu, u sklopu CC1 Split. Budući da se radi o dostavama na dvije različite adrese, naplaćene su i dvije dostave. Izdavanje dvaju računa nužno je jer se kupac odlučio na dvije vrste plaćanja.

U slučaju da se dogovori dostava na istu adresu, u istom vremenskom terminu, čak i kada su u pitanju dvije odvojene narudžbe, nudimo mogućnost da se dostava obavi po cijeni jedne. Cijene dostave na kućnu adresu u Zagrebačkoj županiji i Splitu jednake su za proizvode do jedne tone. Kupci uvijek mogu, ako to žele, izravno u robnoj kući Ikea preuzeti svoj namještaj, čime ne plaćaju dostavu - odgovorili su iz Ikee.

Kako bilo, gospođi su stigla dva računa i dvije dostave koje je morala platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:42