Signalitics

Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj zabilježio rast treći uzastopni mjesec

Komponenta indeksa koja mjeri očekivanja vezana uz nadolazeću izvedbu također je zabilježila blagi rast u studenom
Njemačka burza
 REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj zabilježio rast treći uzastopni mjesec

ŠTO TO ZNAČI?

Ifo indeks poslovne klime Njemačke u studenom je zabilježio rast treći mjesec uzastopno nakon konstantnih silaznih pritisaka u protekle dvije godine. Takva kretanja sugeriraju da lagano iščezavanje ekonomskih slabosti te stabilizaciju ekonomske izvedbe. Komponenta indeksa koja mjeri očekivanja vezana uz nadolazeću izvedbu također je zabilježila blagi rast u studenom.

Podsjećamo kako su prošli tjedan objavljeni podaci pokazali rast PMI indikatora sentimenta njemačkog prerađivačkog sektora drugi uzastopni mjesec, a trgovinska izvedba i industrijske narudžbe također su pozitivno iznenadili u nedavnom periodu. Ipak, trenutačna kretanja više su konzistentna sa stabilizacijom ekonomskog rasta oko razina blizu nule nego što impliciraju značajan ekonomski oporavak.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Njemačka se već nego vrijeme bori sa ekonomskim poteškoćama te oscilira oko ruba tehničke recesije. Ekonomski rast pritom je predvođen uslužnim sektorom, ali nameće se pitanje koliko se dugo snažna izvedba istoga može nastaviti u okolnostima dvije godine slabosti u prerađivačkom sektoru. Iz tog razloga stabilizacija sentimenta u prerađivačkom sektoru ostaje ključna ne samo za tu ekonomsku granu nego kako bi se spriječilo prelijevanje slabosti u ostale dijelove ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:25