Dobre vijesti

Hotelijeri zadovoljni međustopom od 13%, najavili su podizanje plaća od deset posto

Što kada mladom čovjeku nakon 25. odnosno 30. godine padne plaća? Tko će to nadoknaditi? Valjda poslodavci
Unutrašnjost hotela za sezonske radnike Bluesun
 Joško Ponoš / CROPIX

Iako su hotelijeri organizirani u Hrvatsku udrugu turizma jučer pozdravili odluku Vlade da ponovno vrati međustopu na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto, vlasnik grupacije Bluesun Jako Andabaka, malo je reći, nije bio baš impresioniran poreznom reformom.

“Ma što da vam kažem, ja ipak mislim da oni još ne shvaćaju turizam. Umjesto da razmišljaju dva koraka unaprijed, oni se bave samo onime što im odgovara u ovom trenutku, umjesto da djeluju proaktivno. Ako su zbilja htjeli pomoći, trebali su sagledati kompletnu situaciju u turizmu, a međustopu definirati na još nižoj razini”, oštar je bio Andabak, a u nastavku kritizirao i mjere koje Vlada uvodi za mlade do 25. odnosno 30. godina.

“I što sada kada tom mladom čovjeku nakon 25. odnosno nakon 30. godine odjednom padne plaća? Tko će to nadoknaditi? Valjda poslodavci...”, rekao je Andabak, dodavši da je mjera populistička, kao i da nema apsolutno nikakve stvarne vrijednosti.

Uložit će u kvalitetu

Njegovi kolege iz HUT-a, koju predvodi Veljko Ostojić, u službenom su priopćenju pozdravili posljednje mjere usmjerene na turizam, najavivši odmah da će novac koji im ostane kroz niži PDV uložiti u investicije za podizanje kvalitete objekata i ukupne ponude, kao i povećanje plaća zaposlenika.

“U sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu turistički sektor mora pojačati investicije u kvalitetu turističke ponude jer zemljama u okruženju možemo konkurirati jedino kvalitetom. S obzirom na to da je konsolidirana neto dobit turističkog sektora u Hrvatskoj ispod šest posto ukupno ostvarenog prihoda, jedino porezno rasterećenje može osloboditi potrebna sredstva za povećanje investicija i podizanje plaća”, poručili su iz HUT-a, dodavši kako su uvjereni da će porezno rasterećenje turizma svoj krajnji cilj imati i kroz povećanje prihoda državnog, ali i lokalnih proračuna.

Ispod radara

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u petak za Hinu da su mu hotelijeri najavili povećanje plaća za 10 posto čim snižena stopa stupi na snagu. Naglasio je kako ima jamstva hotelijera, posebno čelnika Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, da će nakon stupanja na snagu snižene stope hotelijeri podići plaće za 10 posto.

Kod smanjenja PDV-a na pripremu i usluživanje hrane, glavni cilj po njegovim riječima nije bio pojeftinjenje, nego zaustavljanje odljeva kadrova i dizanje kvalitete. Pritom podsjetio je na istraživanja koja pokazuju da 30 posto turista u Hrvatsku dolazi zbog gastronomije.

Ministar turizma istaknuo je i druge dvije mjere koje se tiču turizma u aktualnom krugu porezne reforme, a po njegovoj ocjeni nezasluženo su prošle ispod medijskog radara. To su neoporezivanje troška smještaja i prehrane za sve radnike, dakle i one koji žive u mjestu rada, kao i naknade za usluge odmora radnika izvan sezone, što je u javnosti poznato kao projekt “cro kartice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33