Hrvati pohrlili u dućane

Gužve u dućanima zbog prvog dana zimskih popusta, prava sniženja kreću nakon 1. siječnja

Službeno je počelo sezonsko sniženje, a Hrvati su odmah pohrlili u trgovačke centre
 Goran Mehkek / Hanza Media

Zimsko sezonsko sniženje jučer je i službeno počelo. Koliko oglašena sniženja od 20, 50, pa čak i 70 posto stvarno “drže vodu”, provjerili smo u popularnim zagrebačkim dućanima i među kupcima. Iako su mnogi veliku kupovinu obavili prije Božića, i dalje im je teško odoljeti velikim, sugestivnim natpisima u izlozima dućana - “Rasprodaja”, “Sale”, “Sniženje do 70 posto”.

Sestre Marijanu (32) i Barbaru (22), koje su iz Osijeka došle u kupovinu u Zagreb, susreli smo na Ilici, ispred dućana talijanske modne marke Calliope i upitali ih što imaju u vrećicama. Kupile su tri muške košulje i tri majice, kažu, uglavnom za obitelj i prijatelje i ukupno to platile oko 200 kuna. Tu bi odjeću po regularnim cijenama platile i više od 400 kuna.

Prilika

- Nije loše. Sve što smo kupile bilo je na sniženju od 50 posto - rekla nam je Barbara priznajući da kupovina nije bila planirana, nego su, eto, slučajno naletjele na dobru priliku. U Osijeku, kaže Marijana, nema takvih sniženja niti toliko izbora kao u Zagrebu.

Za razliku od Osječanki, Matea (24) je ciljano došla u dućan Terranova kupiti zakasnjeli božićni poklon za prijateljicu. Upoznata je sa sezonskim sniženjima jer i sama radi u dućanu s odjećom.

- Zadovoljna sam! Ovo su stvarno prava sniženja! - rekla je.

Komplet za vježbanje, sportske hlače, majicu i sportski grudnjak platila je 100 kuna, a mimo sezonskog sniženja taj bi komplet stajao oko 250 kuna.

Ispod pogledajte fotogaleriju

Blizanke Huljić, Paola i Lucija iz Zaprešića, nisu bile toliko promišljene pa su prije Božića na kupovinu potrošile 1500 kuna, priznale su. Ulovili smo ih u Terranovi, gdje su sada u potrazi za nakitom.

- Nismo još uvijek uspjele naći prsten koji tražimo. Nije nam ni previše bitno, ubijamo vrijeme do odlaska na kavu - kazala nam je Lucija. Ipak, priznaje, bacila je oko na traperice, snižene 50 posto, koje sada stoje 70 kuna. Za razliku od Lucije, Paola je ljubiteljica sportskog stila, najviše marke Adidas.

- Sniženja su u Zagrebu OK, ali za prava sniženja, barem što se Adidasovih trenirki tiče, treba otići u Budimpeštu – objasnila nam je Paola, dodajući da su glavnom gradu Mađarske isti modeli trenirki barem 30 posto jeftiniji nego u Zagrebu.

Gužve u garažama

- Odjeća i sniženja su puno bolja ovdje nego u Sarajevu. Moram reći, da i život isto – priznao nam je Faruk (27) koji se s djevojkom Atnom (24) iz Sarajeva prije tri godine doselio u Zagreb. Pronašli smo ih u Tezenisu, trgovini s donjim rubljem i pidžamama. No, kaže nam Atna, zapravo traže sve što je povoljno.

- Bili smo u šopingu i prije Božića, ali sada su bolja sniženja pa obilazimo dućane. Ako nađemo nešto povoljno što nam treba, kupit ćemo - ispričala nam je Atna, dodajući da će Faruk biti zadužen za nošenje vrećica.

Za razliku od impulzivnih kupaca iz centra grada, oni koji su strateški čekali jučerašnji dan pohrlili su u šoping centre.

- Bila sam u svim dućanima prošli tjedan da vidim što mi se sviđa i isprobam to, a sada sam samo došla kupiti ono što sam odabrala - rekla nam je Tena koja je već jučer prijepodne hodala zagrebačkim City Centreom One s nekoliko vrećica u rukama.

No, ona nije bila jedina. U garaži šoping centra teško je bilo naći parkirno mjesto, a pravi kaos vidjeli smo u trgovinama. Odjeća je već u 11 sati bila razbacana, a redovi za blagajnu protezali su se preko gotovo cijelih trgovina. Ipak, potrošače to očito nije smetalo jer je malo tko šoping centrom hodao praznih ruku iako se moglo čuti da “sniženja i nisu baš neka”.

Tena je u Zari kupila odjevnu kombinaciju za doček Nove godine, a cijene su, kako kaže, “realne za Zaru”. No, njena prijateljica Sara ostala je razočarana.

Skladišta odjeće

- Puno stvari koje sam gledala prethodnih tjedana nisu snižene tako da sam uzalud čekala rasprodaju. Na kraju sam kupila jaknu po “staroj” cijeni, za 600 kuna. Htjela sam kupiti nešto i za Novu godinu, ali u trgovini nema dosta odjeće koju sam vidjela na internetu pa ću probati u drugim Zarinim trgovinama - požalila nam se dvadesetogodišnja Sara.

Kako nam je objasnio jedan od zaposlenika shopping centra, prava sniženja kreću tek nakon 1. siječnja, a potrošače ne bi trebala brinuti lošija ponuda koja bi s kasnijim datumom mogla nastupiti jer, kako je kazao, “skladišta su nam puna odjeće, sada nije ponuđeno ni 50 posto onoga što imamo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:31