Korisni savjeti

Gomilate u svom domu elektroničke uređaje? Evo 6 načina kako ih se jednostavno riješiti

Postoji nekoliko načina da očistite svoj dom, a usput zaradite i koju kunu.
Očistite dom od starog elektroničkog otpada
 Sutterstock

Imate li u svojem domu ladicu ili kutiju u koju odlažete stare elektroničke uređaje - punjače za mobitele koje više nemate, razne kablove, daljinske upravljače, mobitele, tablete, ali i laptope za koje mislite da ćete ih jednog dana popraviti ili uspjeti iskoristiti za nešto drugo? Da, većina nas ima takvo mjesto u svom stanu. No, umjesto gomilanja takvog 'smeća', postoji nekoliko načina da očistite svoj dom, riješite se elektronike koju nikad više nećete koristiti, a usput zaradite i koju kunu.

Prodaja uređaja

Ako želite zaraditi na svojim starim uređajima, probajte ih prodati. 'Stavite' ih na neki od popularnih oglasnika za razumnu cijenu i nemojte staviti preveliku cijenu. Cilj je što prije se riješiti uređaja i napraviti red u domu.

Otkup uređaja

Jednako kao što bi oglasili uređaj na oglasniku, potražite otkupne stanice ili servisere. Oni će vam ponuditi cijenu za uređaj koji vama više nije od koristi, bilo da još uvijek radi ili je potpuno pokvaren.

Prodaja rezervnih dijelova

Servisi elektronskih uređaja često traže rezervne dijelove koji im trebaju za popravke. Prošećite se ili ih nazovite te razmotrite prodaju rezervnih dijelova.

Donacija

U ovom slučaju nećete ništa zaraditi, ali ćete napraviti dobro djelo. Uređaje također možete donirati servisima ili potražiti neke od škola ili drugih institucija koje sakupljaju električni otpad.

Staro za novo

Često se događa da trgovine koje prodaju elektronske uređaje imaju akciju staro za novo. To znači da ako donesete svoj stari uređaj (pod uvjetima morate pogledati jeli primaju ispravne ili u obzir dolaze i neispravni uređaj) dobijete novi ili možete kupiti novi uz određeni popust.

Recikliranje elektronskog otpada

No, ako ne želite uložiti vrijeme u traženje stanica za otkup ili servisa jednostavno skupite svu staru elektroniku i odnesite je u reciklažno dvorište ili na mjesta gdje se takav otpad skuplja - reciklažna dvorišta ili ovlaštenog koncesionara za recikliranje EE otpada. Ako imate više od 30 kilograma elektroničkog otpada možete naručiti besplatan odvoz svih vrsta EE otpada na telefon 0800 444 110.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 06:28