Signalitics

Fokus investitora ovaj tjedan bit će na objavi inflacije eurozone

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Fokus investitora ovaj će tjedan biti uvelike na objavi inflacije eurozone za svibanj koja je na rasporedu u četvrtak, a gdje tržišta očekuju ubrzanje rasta iste za 0,3pb na 1,6% godišnje, dok se očekuje kako će 'core' inačica koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija, također ubrzati za 0,3pb na 1,0% godišnje.

Naime, nedavne ispod očekivane objave ekonomskih indikatora eurozone te razočaravajuće objave sentiment indikatora koje insinuiraju kako bi se nešto sporiji tempo rasta mogao nastaviti i u drugom kvartalu, dovode u pitanje ECB-ova očekivanja da će snažnije stope rasta pogurati inflatorne pritiske naviše.

Ovotjedna objava inflacije mogla bi se tako pokazati jednim od ključnih indikatora pred sastanak ECB-a 14. lipnja i raspravu o smjeru monetarne politike budući da plan otkupa obveznica po stopi od 30 mlrd. eura istječe u rujnu. Vijeće bi do tada trebalo imati poznate i dugoročnije namjere SAD-a po pitanju carina na uvoz aluminija i čelika nakon što aktualno izuzeće EU od istih istekne početkom lipnja.

U petak, investitori će popratititi objavu podataka sa američkog tržišta rada u svibnju gdje se nakon rasta od 164.000 u travnju, očekuje rast od gotovo 200.000 novozaposlenih u svibnju što bi stopu nezaposlenosti trebalo zadržati na 3,9%. Podsjećamo pritom kako je rast zaposlenosti od oko 100.000 dovoljan da bi se podržao ulazak nove radne snage na američko tržište, odnosno osiguralo zadržavanje stope nezaposlenosti nepromijenjenom.

Poseban fokus pritom će biti na objavi prosječnih zarada po satu za koje se očekuje marginalno ubrzanje za 0,1pb na 0,3% mjesečno u svibnju. Sve navedeno ide u prilog podizanju kamatnjaka od strane Fed-a za 25bb na sastanku u lipnju, a što su tržišni sudionici već uvelike ugradili u svoja očekivanja.

Izuzev navedenog, fokus tržišta biti će na nastavku pregovora između SAD-a i Kine gdje prema zadnjim informacijama SAD od Kine traži potpisivanje višegodišnjeg ugovora kojim bi jamčili kupnju američkih poljoprivrednih i energetskih proizvoda s ciljem smanjenja trgovinskog deficita od 337 milijardi dolara, a što bi impliciralo smanjnje otkupa od ostalih glavnih trgovinskih partnera Kine kao što je EU, Australija, Brazil i Argentina.

Tečaj EUR/USD u petak je dotaknuo najnižu razinu od studenog prošle godine, a u kontekstu tržišnih zabrinutosti oko iščekivanog formiranja populističke vlade u Italiji nakon potpisivanja sporazuma o koaliciji. Rejting agencija Moody's je u petak stavila rejting Italije pod razmatranje s mogućnošću smanjenja istog uslijed rasta fiskalnih rizika pod novim vodstvom. U ranom dijelu trgovanja u ponedjeljak euro je ojačao te se parom EUR/USD ponovno trguje iznad razine od 1,17 dolara za jedan euro nakon što je talijanski predsjednik Sergio Matarella blokirao nominaciju euroskeptika Paola Savone za poziciju ministra financija jer se smatra kako bi isto moglo ugroziti poziciju Italije unutar Euro zone.

Nastavak političkih turbulencija u Italiji, neslaganja oko dubljeg ujedinjena ususret sastanku vođa EU u lipnju te podbačaj ekonomskih indikatora eurozone impliciraju nastavak deprecijacijacijskih pritisaka na euro u kratkom roku. Istovremeno, njemački prinosi će izgledno ostati podržani potragom investitora za sigurnijim oblicima imovine.

Cijene nafte zabilježile su prvi tjedni pad u više od mjesec dana nakon što su vodeći svjetski proizvođači izjavili kako bi mogli povećati razinu proizvodnje. Detaljnije, ministri Saudijske Arabije te Rusija su petak izjavili kako razmatraju povećanje proizvodnje kako bi se spriječile snažnije implikacije od šokova sa strane ponude. Potonje proizlaze od izglednog smanjenja ponude iranske i venezuelanske nafte, a čiji bi učinak mogao premašiti 1 milijun barela nafte dnevno.

Preciznije informacije o istom biti će poznate 23. lipnja kada završava službeni sastanak OPEC-a u Beču. Podsjećamo kako su mjere smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a na snazi već 17 mjeseci.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,3% te bez istovremenog dospijeća. Potrebe banaka za kunskom likvidnošću ostaju na niskim razinama uslijed rekordnog viška iste od oko 8% BDP-a u sustavu.

Ministarstvo financija na ovotjednoj aukciji trezorskih zapisa nudi 800 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 1 mlrd. HRK. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Crobex je i šesti tjedan uzastopno zabilježio pozitivnu izvedbu uz rast od 0,27%, dok u odnosu na kraj 2017. godine bilježi povrat od 0,94%. Potonje u skladu s našim očekivanjima nešto pozitivnije izvedbe domaćeg tržišta kapitala nakon što je ytd povrat na Crobex dotaknuo dno sa gubitkom od 3,84% sredinom travnja. Volumeni trgovanja zadržavaju se na skromnim razinama pa je tako prosječan redovni dnevni promet dionicama iznosio tek 5,7 mil. HRK prošli tjedan.

Izdanje Zagrebačka banka d.d. (ZABA) je u petak zabilježilo blok transakciju u iznosu od 2,7 mil. HRK, dok je u redovnom dijelu trgovanja samo povlašteno izdanje grupe Adris zabilježilo milijunski promet uz ukupno protrgovanih 1,2 mil. HRK i uz rast cijene od 0,9%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:34