Signalitics

Europski indeksi i euro padaju zbog pada indikatora sentimenta prerađivačkog sektora

Euro-Sculptura ispred bivšeg sjedišta ECB-a u Frankfurtu
 Profimedia, Alamy

Unatoč nešto pozitivnijem sentimentu investitora nakon sastanka čelnika Europske unije u petak na kojem su dogovorena načela nošenja sa postojećom imigrantskom krizom, europski su dionički indeksi jučer zabilježili negativnu izvedbu pritisnuti nastavkom pada PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora.

Naime, PMI indeks prerađivačkog sektora Njemačke i eurozone u lipnju je zabilježio pad šesti mjesec uzastopno čime se pojačala zabrinutost investitora oko snage ekonomije eurozone. Uobičajeni predvodnik rasta eurozone – Njemačka zabilježila je u nedavnom periodu i slabljenje privatne potrošnje prema posljednjim podacima a postojeće trgovinske tenzije sa SAD-om podižu zabrinutosti investitora oko potencijalnog slabljenja izvoznog sektora te posljedično i nastavka slabljenja prerađivačke industrije.

Podsjećamo kako je ECB na svom posljednjem sastanku u lipnju smanjila ovogodišnja očekivanja rasta nakon razočaravajućeg prvog kvartala i nešto lošije objave indikatora u drugom kvartalu a što imlicira kako je rast ekonomije eurozone izgledno dosegnuo vrhunac postojećeg ciklusa u prethodnoj godini. Unatoč najavljenom završetku otkupa obveznica do kraja godine, ECB-ova retorika jasno pokazuje namjeru zadržavanja kamatnih stopa na aktualno niskim razinama do posljednjeg kvartala sljedeće godine.

DAX-ovoj izvedbi nije uspio pomoći niti relativno povoljan razvoj događaja na domaćoj političkoj sceni nakon što je objavljeno da su kancelarka Merkel i Horst Seehofer koji je njemački ministar unuatrnjih poslova uspjeli postići dogovor oko stavova vezano uz imigrantsku politiku čime je došao kraj krizi koja je u jednom trenutku prijetila slomom tromjesečne krhke vlade u Njemačkoj.

Američki dionički indeksi izbrisali su incijalne gubitke te dan završili u pozitivnom teritoriju nošeni izvedbom dionica tehnološkog sektora, usluga te financijskog sektora. Pozitivnoj izvedbi indeksa pomogla je i objava ISM indeksa prerađivačkog sektora u SAD-u koji je nadmašio tržišna očekivanja uz rast od 1,5 bodova na 60,2 boda u lipnju. Razine indikatora iznad 50 bodova impliciraju nastavak rasta industrije a jučerašnja objava najsnažnija je u protekla četiri mjeseca.

Investitori su pritom čini se zanemarili nastavak tenzija između SAD-a i njihovih glavnih trgovinskih partnera gdje je Europska unija upozorila da će uvesti carine na 300 milijardi dolara vrijednosti uvoza iz SAD-a ukoliko SAD nastavi sa namjerom uvođenja poreza na uvoz automobila iz EU – potez koji bi snažno naštetio industriji Njemačke.

U međuvremenu, Trumpova administracija je preporučila zabranu pristupa kineskom telekomu na američko tržište uslijed opasnosti koje isto potencijalno predstavlja za nacionalnu sigurnost SAD-a. Do poteza dolazi nakon što je američki Senat protekli mjesec blokirao odluku Trumpa da dopusti kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE da nastavi sa poslovanjem u zemlji nakon što im je u proteklom periodu zabranjena kupovina američkih dijelova za proizvodnju nakon što su prekršili zabranu trgovanja sa Sjevernom Korejom i Iranom.

Sve navedeno dodatno doprinosi postojećim trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine gdje će se carine na kineske proizvode početi primjenjivati od ovog petka a još uvijek nije izvjesno hoće li se SAD odlučiti potvrditi i najavljene dodatne namete u iznosu od 200 milijardi dolara. Kineska valuta reminbi nastavila je tako slabiti jučer u toku dana pri čemu je zabilježen jedan od najgorih dana za valutu u povijesti čime je vrijednost valute u odnosu na američki dolar pala na najnižu razinu u proteklih jedanaest mjeseci. Nastavljeno je i slabljenje kineskih dioničkih indeksa koji bilježe gubitak od oko 15 % u toku ove godine.

Banke su još jednom već uobičajeno propustile dostaviti ponude HNB-u na jednotjednoj obrnutoj repo aukciji što ne iznenađuje s obzirom na izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu koji se zadržava na oko 7% BDP-a. Očekujemo da će skromna kreditna aktivnost te niska inflacija rezultirati nastavkom ekspanzivne monetarne politike HNB-a u toku ove i sljedeće godine, a što je i u skladu s posljednjom retorikom centralne banke.

Ministarstvo financija preskače današnju aukciju trezorskih zapisa u skladu s izostankom dospijeća, a sljedeća aukcija održati će se 21. kolovoza. U međuvremenu, fokus investitora je na očekivanom izdanju domaće obveznice s obzirom da 6 mlrd. HRK dospijeva kroz nekoliko dana. Visoka razina likvidnosti u sustavu sugerira solidnu zainteresiranost investitora za nadolazeće izdanje.

Nakon jačanja koje je zabilježio u petak uslijed za tržišta relativno pozitivnog ishoda sastanka čelnika EU, euro je jučer zabilježio slabljenje pritisnut nastavkom pada PMI indikatora perađivačkog sektora i zabrinutostima investitora oko izbijanja trgovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03