Svjetska tržišta

Europske burze pale nakon tri dana rasta, ulagači i dalje suzdržani

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 1,8 posto
Ilustracija
 Scott Heins/Getty Images / AFP

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači suzdržani dok prate nove vijesti o širenju koronavirusa u svijetu i posljedicama po gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 1,8 posto, nakon što je u prethodna tri dana skočio gotovo 17 posto, što je njegov najveći trodnevni skok u povijesti. No, i dalje je oko 26 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute polovicom veljače, a od tada je izbrisano više od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica iz sastava STOXX 600 indeksa.

Jutros je londonski FTSE indeks pao 3,70 posto, na 5.601 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,80 posto, na 9.822 boda, a pariški CAC 2,20 posto, na 4.442 boda. Nakon tri dana rasta, zahvaljujući nizu fiskalnih i monetarnih poticajnih mjera u najvećim gospodarstvima svijeta, europske su burze jutros pale.

Unatoč velikim poticajima, sasvim je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje u ratu protiv koronavirusa uvele karantene i tako paralizirale dijelove gospodarstva. Kako širenje virusa još nije zaustavljeno u Europi i SAD-u, ulagači su oprezni dok prate vijesti o 'korona krizi'.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 3,9 posto, na 19.389 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24