Signalitics

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo izradili revidirani sporazum o izlasku iz EU

Ilustracija, Brexit
 Melinda Nagy / Profimedia, Alamy
ŠTO SE DOGODILO?

Fokus investitora u proteklom tjednu je bio na događanjima na relaciji Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija gdje su predstavnici istih izradili revidirani Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju. Carinska unija u Velikoj Britaniji zamijenjena je posebnim aranžmanom za Irsku prema kojem Sjeverna Irska uživa de jure članstvo u carinskoj uniji Ujedinjenog Kraljevstva i de facto članstvo u carinskom području EU. U većini drugih aspekata, novi ugovor o Brexitu premijera Johnsona suštinski je sličan dogovoru koji je ranije ispregovarala bivša premijerka Theresa May.

U svom subotnjem zasjedanju britanski parlament suzdržao se od donošenja konačne odluke o predloženom dogovoru kako bi se osigurao da krajem mjeseca ne bi došlo do napuštanja unije bez bilo kakvog oblika sporazuma ali i kako bi ostavio prostora za pregovaranje i potencijalno boljih uvjeta. Kao odgovor na to, britanski premijer Johnson zatražio je produljenje roka za napuštanje EU ali uz izjavu kako će njegova vlada ipak započeti s ratifikacijom novog dogovora i uvođenjem potrebnog zakonodavstva već u toku ovog tjedna.

ŠTO TO ZNAČI?

Nakon produljenog perioda neizvjesnosti i odgađanja termina izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU, do kraja ovog tjedna mogli bi imati informaciju pod kojim uvjetima će doći do konačnog izlaska. Činjenica da britanski parlament ne želi u potpunosti odbiti sporazum koji trenutačno stoji na stolu, Europskoj uniji na raspolaganje stavlja mogućnost da pritisak izvrši kroz odbijanje odgađanja roka za izlazak čime bi poslali jasnu „uzmi ili ostavi“ poruku.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Poslovni subjekti se već dugo vremena nose s neizvjesnošću oko budućih odnosa Velike Britanije i EU. Bez znanja o budućim pravilima igre investicijska aktivnost našla se pod pritiskom. Bilo da se dvije strane usuglase oko novog sporazuma ili do izlaska ipak dođe bez dogovora, tržišna neizvjesnost će biti eliminirana što će omogućiti obnovu povjerenja i oporavak investicijske aktivnosti koji je ključan u aktualnim uvjetima usporavanja svjetskog ekonomskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:01