BEUC upozorava

Europska Komisija već punih 10 godina kasni sa zakonom protiv nezdrave hrane

EK se odlučio oglušiti na naše višegodišnje pozive, a potrošači su svaki dan zavedeni lažima
Ilustracija
 Hannah McKay / REUTERS

Ne kasne stvari samo u Hrvatskoj - evo, Europska je komisija, javila je to europska krovna udruga za zaštitu potrošača BEUC, prošlog tjedna obilježila 10 godina otkako je propustila uvesti nutritivne profile koji su trgovce trebali onemogućiti da nezdravu hranu redovito prikazuju kvalitetnom.

Prije točno 13 godina, dakle 2006., Europska je komisija usvojila propis prema kojem je bila obvezna donijeti takozvane nutritivne profile, podatke na temelju kojih bi se odlučivalo mogu li se pojedine zdravstvene tvrdnje naći na ambalažama prehrambenih proizvoda.

Nisu zaživjeli

Komisija je po usvajanju ovog propisa bila dužna nutritivne profile izraditi do 2009. godine, ali oni do danas nisu zaživjeli, zbog čega proizvođači hrane, na štetu potrošača, na pakiranja svojih proizvoda i dalje stavljaju tvrdnje koje baš i nisu istinite.

Na hrani koja vrvi šećerom danas je stoga i dalje moguće naći informacije poput “visok udio vlakana”, “s vitaminom D za imunosustav” ili “s vitaminom B6 i B12”, iako je hrana istovremeno krcata masnoćom, šećerom, aditivima i mnogim drugim sastojcima koji se tek ovlaš spominju negdje na pozadini, kao dio popisa sastojaka.

Problem pretilosti

“Nažalost, europska se komisija odlučila oglušiti na naše višegodišnje pozive. Potrošači svakog dana bivaju zavedeni načinom na koji se nezdrava hrana pretvara u zdravu, čemu su na kraj mogli stati još prije punog desetljeća. Odugovlačenje je tim više neprihvatljivo s obzirom na to da Europa ima gorući problem pretilosti.

Više od polovice Europljana ima prekomjernu težinu te su pod rizikom obolijevanja od dijabetesa”, poručila je generalna direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:57