Proizvodi

EU objavila plan testova robe na 'dvostruke standarde': Nakon hrane, pod lupom deterdženti

Ne smije biti druge klase potrošača u EU – poručila je povjerenica komisije za zaštitu potrošača
Otvaranje trgovine Lidl
 Jadran Babić / Hanza Media

Rezultati testiranja hrane kako bi se utvrdile moguće razlike u kvaliteti istih proizvoda koji se plasiraju u zemljama članicama Europske unije, biti će poznati krajem godine, najavila je povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova na summitu u Sofiji o dvostrukim standardima za potrošače u EU.

Na spomenuta testiranja EK su potaknuli nalazi iz dijela članica Unije da se na njihova tržišta plasira roba slabije kvalitete iste vrste i proizvođača, nego na tržišta razvijenih članica Unije. Takve pritužbe stizale su iz Bugarske, Češke, Slovačke i Rumunjske, a kao primjeri loše prakse proizvođača, odnosno dvostrukih standarda navođeni su, među ostalim, Nutelin namaz koji je u siromašnijim članicama Unije manje kremast nego u zapadnoj Europi te Neskvikova čokolada u prahu za koju se tvrdilo da je slabijeg ukusa.

- Ne smije biti druge klase potrošača u EU, protuzakonito je u različitim članicama Unije prodavati isti brend u istom ili gotovo istom pakiranju različite kvalitete – poručila je Vera Jourova, kojoj su bugarski domaćini prezentirali niz dokaza o ponižavajućem tretmanu bugarskih potrošača od strane proizvođača iz drugih dijelova Unije.

Ministar poljoprivrede Rumen Porodzanov iznio je rezultate istraživanja razlike u istim proizvodima koji se plasiraju na bugarsko i na tržišta Austrije i Njemačke, prema kojima se 20 posto hrane razlikuje već prema deklariranim sastojcima. Zatim su, prema Porodzanovu, laboratorijskim ispitivanje ustanovljene daljnje razlike u odnosu na deklarirane sastojke, pa je, među ostalim, u dvije vrste čokolade utvrđen već udio kakaa od deklariranog.

Bugarski ministar poljoprivrede naveo je i primjer mozzarelle koja ima manji udio deklariranih sastojaka i manju težinu od otisnute na pakiranju, kao i slične slučajeve čokoladnog deserta i bezalkoholnih pića koja su, primjerice, više gazirana od istovjetnih pića u razvijenim članicama Unije.

- U slučaju 43 proizvoda koja smo ispitivali, cijene u Bugarskoj veće su od pet do 166 posto u odnosu na druge članice Unije – naveo je bugarski ministar poljoprivrede, istaknuvši primjer vrste tjestenine koja je u Bugarskoj 2,5 puta skuplja nego u Italiji. Porodzanov je ustvrdio je kako su slična iskustva prezentirali i njegove kolege iz Rumunjske i Češke, dodavši kako je jedan dio uočenih razlika u kvaliteti proizvoda moguće ispraviti i bez direktiva Europske komisije o uklanjanju dvostrukih standarda ako za to, zaključio je, postoji volja.

Vera Jourova najavila je da će nakon provjeravanja kvalitete hrane, EK zapovijediti državama članicama provjeru deterdženata koji se plasiraju na tržišta unutar Unije. Deterdženti bi se mogli naći pod 'lupom' iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:07