Nova godina, novi ja

Donosimo osam jednostavnih i praktičnih savjeta kako uštedjeti u 2019.

Mali, a rutinski troškovi na kraju se mjeseca, pa tako i godine, pokažu kao ne baš mali
Ilustracija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Mali, a rutinski troškovi na kraju se mjeseca, pa tako i godine, pokažu kao ne baš mali i desetak kuna za kavu kroz godinu dana ispadne i nekoliko tisuća kuna. Budući da dolazak Nove godine za mnoge znači promjenu i već danas će biti sastavljene liste i postavljeni ciljevi za ostvarenje u 2019., prenosimo nekoliko financijskih savjeta kako uštedjeti u godini koja slijedi.

1. Napravite budžet

Analizirajte koliko trošite svaki mjesec te identificirajte područja u kojima trošite previše. Nemojte trošiti više nego što zarađujete. Kad stavite na papir koliko na što potrošite i sami ćete se iznenaditi koliko novaca bacate na kave i gablece.

2. Postavite financijske ciljeve

Godinu započnite s listom stvari koje bi si u 2019. htjeli priuštiti. To može biti auto, novi stan (ili veći stan u najmu), putovanje ili nova kuhinja. Što god bilo, istražite koliko vaš cilj košta i počnite štedjeti.

3. Isplanirajte obroke

Ako stalno bacate pokvarenu hranu, time zapravo bacate i svoj novac u smeće. Imamo jednostavno rješenje vašeg problema: prije nego što otiđete u trgovinu u nabavku, pogledajte u katalog vaše omiljene trgovine kako bi vidjeli što je na sniženju i osmislite obroke s tim namirnicama. Tek onda napišite kupovnu listu i držite je se.

4. Kupujte pametnije

Veliku je kupovinu najbolje odraditi u određeno doba godine kao što su velika sniženja, a idealno razdoblje upravo je siječanj kada ionako gdje god prođemo vidimo velike natpise “sniženje” ili “sale”. Tako bi sada napokon mogli obnoviti namještaj ili kupiti novu perilicu rublja koja vam se stalno kvari. Financijski stručnjaci savjetuju usvajanje navike kupovanja odjeće i cipela, kao i drugih sezonskih artikala poput klime ili kosilice, krajem sezone kada su njihove cijene snižene. No, isto tako savjetujemo i da prije same kupovine pogledate što vam treba kako vas ne bi zavele niske cijene.

5. Redovito stavljajte novac u štednju

Bilo da se radilo o računu ili, pak, o običnoj kasici prasici, ovo je jedna od najboljih metoda uštede. Svaki tjedan odvojite koliko možete. Nekad će to biti pet kuna, a nekad i sto, ali bitno je da taj novac ne dirate. Na kraju 2019. iznenadit ćete se koliko ste uspjeli uštedjeti.

6. Promijenite planove za putovanja

Iako možda nije toliko atraktivno, preskočite skupi let avionom i smještaj u luksuznom hotelu na nekom egzotičnom mjestu i istražite obližnje gradove do kojih možete putovati automobilom ili autobusom. Svakako je vrijedno uštede, a i mjesta koja nam na prvi pogled djeluju dosadnima, često se znaju pokazati zanimljivima i lijepima.

7. Prestanite pušiti

Nema boljeg vremena od 1. siječnja za odustajanje od ove skupe ovisnosti. Uz očite zdravstvene prednosti, u 2019. bi prestajanjem pušenja mogli uštedjeti gotovo deset tisuća kuna (ako pušite kutiju dnevno).

8. Prestanite se voziti automobilom

Umjesto da trošite na gorivo, registraciju, tehnički pregled, osiguranje, servise i sve ostalo što posjedovanje i vožnja automobilom sa sobom nosi, izvadite bicikl iz garaže. Ako ipak niste obožavatelj vožnje na dvonožnom ljubimcu, vozite se radije autobusom ili se dogovorite s kolegama s posla koji žive u vašoj blizini da zajedno putujete na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44