Sve što vam treba je mobitel

Donosimo detaljni vodič kako koristiti novu uslugu mobilnog plaćanja Apple Pay

Na novim uređajima aplikacija Apple Pay dolazi već predinstalirana u standardnom paketu aplikacija
Plaćanjem pametnim telefonom, ilustracija
 Maxim Zmeyev / REUTERS

Nova usluga mobilnog plaćanja Apple Pay koja je od jučer dostupna svim korisnicima MasterCard kartica u Hrvatskoj koje su izdali Revolut ili Monese mogla bi uvelike olakšati plaćanje u dućanima, restoranima, online trgovinama, ali i na svim prodajnim mjestima koji podržavaju beskontaktno plaćanje.

Uz pomoć direktorice MarsteCard kompanije u Hrvatskoj, Sanje Žigić otkrili smo kako možete koristiti novu uslugu te na koji način možete plaćati putem Apple Pay-a.

Kako pristupiti aplikaciji?

Na novim iPhone, Apple Watch, iPad i Mac uređajima aplikacija Apple Pay dolazi već predinstalirana u standardnom paketu aplikacija. Svi oni korisnici koji aplikaciju nisu dobili u standardnom paketu mogu je skinuti putem mobilne trgovine App Store.

Koji su podaci potrebni za registraciju i pokretanje aplikacije?

Iako je proces registracije za svaki uređaj vrlo sličan, ipak postoje neke razlike u načinu pristupa usluzi.

iPhone

Nakon pokretanja aplikacije Wallet, potrebno je klikniti na znak '+' koji se nalazi u gornjem desnom kutu. Za dodavanje kreditne ili debitne kartice koju ste ranije povezali s iTunes računom, unesite njezinu sigurnosnu šifru ili odaberite opciju 'Dodaj drugu karticu' i skenirajte podatke s kartice pomoću kamere svog iPhone uređaja.

Apple Watch

Aplikaciju Watch potrebno je otvoriti na iPhone uređaju koji je povezan s vašim Apple Watch-em. Pokrenite 'Novčanik i Apple Pay' i zatim odaberite opciju 'Dodaj kreditnu ili debitnu karticu'. Nakon toga slijedi isti proces kao i za registraciju na iPhone uređaju.

iPad

Uđite u postavke uređaja, kliknite na 'Novčanik i Apple Pay' i odaberite opciju 'Dodaj kreditnu ili debitnu karticu'. Nakon odabira unosa nove kartice slijedi isti proces kao i za ostale uređaje, a podatke s kartice potrebno je skenirati uz pomoć iPad kamere.

MacBook s Touch ID

Jednako kao i na iPadu, potrebno je otići u postavke sustava, nakon čega je potrebno odabrati opciju 'Novčanik i Apple Pay' i odabrati 'Dodaj karticu'. Zatim slijedi isti proces unosa podataka s kartice kao i na svim uređajima.

Na koji način se plaćaju usluge ili roba?

Putem nove usluge korisnik može plaćati u trgovinama, restoranima, taksijima, na samoposlužnim aparatima, ali i drugim lokacijama. Prije samog plaćanja potrebno je provjeriti da li prodajno mjesto podržava uslugu Apple Pay-a i beskontaktnog plaćanja. Nakon toga svoj račun možete platiti na dva načina, pritiskom na 'Touch ID' (kružić na samom dnu mobitela) na svom uređaju ili putem sustava prepoznavanja lica. Nakon što se aplikacija pokrene, mobitel je potrebno prisloniti na POS uređaj i kupnja je obavljena.

U slučaju plaćanja većeg iznosa od 100 kuna je li potreban unos PIN-a ?

Za razliku od klasičnog načina plaćanja beskontaktnim karticama prilikom mobilnog plaćanja nije potreban unos pina kod većih iznosa. Putem otiska prsta ili sustava prepoznavanja lica, autentifikacija se obavlja pri svakoj kupnji bez obzira na iznos računa.

Omogućava li usluga Apple Pay plaćanje na rate?

Plaćanje na rate isključivo ovisi o banci koja je izdala karticu i modelu rata koji podržava ili ne podržava.

Mogu li korisnici uslugu Apple Pay-a koristiti na svim prodajnim mjestima MasterCarda?

Usluga se može koristiti na svim prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje i imaju oznaku za Apple Pay uslugu.

Na koji način putem nove aplikacije korisnici mogu plaćati u internet trgovinama?

Kako bi mogli plaćati u internet trgovina, one isto kao i sva ostala prodajna mjesta moraju imati integriranu usluga Apple Pay koja bi trebala biti jasno istaknuta prilikom plaćanja.

Postoji li bilo kakva naknada prilikom plaćanja putem Apple Pay-a?

Prilikom plaćanja računa putem nove usluge ne postoji nikakva naknada za korisnike kartica.

Je li usluga isključivo ograničena na MasterCard ili uključuje i Maestro?

Ovisi o banci koja je izdala karticu. Trenutačno su za Apple Pay podržane Mastercard kartice koje izdaju Revolut i Monese, ali ne postoje tehničke prepreke da se podrže i Maestro kartice neke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:10