Izlazak iz krize

Domaći dobavljač cementa diže plaće, dodatno povećanje dobit će radnici kamenoloma

Ovo predstavlja kontinuitet u povećanju plaća i ostalih materijalnih prava radnika nakon što je Holcim izašao iz krize
Otvorenje cementare Holcima
 Karmen Mrkic

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Uprava Holcima u Hrvatskoj završili su pregovore i dogovorili da fond za povećanje primanja Holcimovih zaposlenika od 1.1.2020. raste za 6,23 posto.

Dio povećanja plaća bit će fiksno 3,1 posto za sve radnike, dok varijabilni dio povećanja ovisi o platnom razredu i ocjeni učinka svakog zaposlenika. Zaposlenicima kamenoloma u Očuri plaća će se povećati još dodatno 1,5 posto fiksno. Osim plaća, radnici će dobiti bonus od 50 posto mjesečne plaće koji je zagarantiran, a još 50 do 70 posto osobne plaće isplatit će se zaposlenicima ovisno o ostvarenju plana poslovanja.

Od ostalih primanja, Holcimovi će zaposlenici individualno izabrati da li na ime prehrane žele isplatu naknade od 5.000 kuna neoporezivo raspodijeljeno u 12 mjeseci ili žele da im Holcim organizira topli obrok do 12.000 kuna godišnje neoporezivo. Za Uskrs će svi radnici dobiti poklon karticu u iznosu od 600 kuna neoporezivo. Za 2021. godinu dogovoreno je minimalno fiksno povećanje plaća za inflaciju iz 2020. godine, a dodatna povećanja dogovarat će se ponovno krajem godine ovisno o rezultatima poslovanja.

„Zahvaljujući konstruktivnim raspravama sa sindikatina te na doprinosu naših zaposlenika na ostvarenim retultatima Holcima Sindikatima zahvaljujem na konstruktivnim raspravama, a svim zaposlenicima na doprinosu i ostvarenim rezultatima Holcima , omogućeno je i ovo, daljnje povećanje plaća i ulaganje u poslovanje.Svi zajedno smo stvorili preduvjete da u ovom mjesecu, svaki zaposlenik Holcima u Hrvatskoj dobije bonus od 50 posto plaće, a prema trenutnim pokazateljima s plaćom za siječanj dobit će i dodatnih 60 posto jer je vrlo izgledno da ćemo ostvariti planirani poslovni rezultat. Dodatno će zaposlenici dobiti poklon bon od 500 kuna, dok će djeca zaposlenika dobiti 400 kuna i poklon u vrijednosti od 200 kuna koji će im na kazališnim predstavama koje je Holcim organizirao podijeliti Djed Mraz.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica uprave Holcima u Hrvatskoj.

Prema riječima Marine Cvitić predsjednice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ovo predstavlja kontinuitet u povećanju plaća i ostalih materijalnih prava radnika nakon što je Holcim izašao iz krize.

„Ako uzmemo u obzir da radnici Holcima ostvaruju pravo i na regres za godišnji odmor u neoporezivom iznosu od 2.500 kuna; dodatak uz plaću u ukupnom godišnjem iznosu od 5.000 kuna, onda moramo konstatirati da radnici Holcima ostvaruju primanja koja su među najvišima u okruženju. Kolektivnim ugovorom već ranije su utvrđena mnogobrojna materijalna prava, kao što su dodaci za teže uvjete rada i prekovremeni rad u iznosu od 50 posto , za rad nedjeljom 35 posto , za rad u drugoj smjeni 10 posto , za noćni rad 50 posto, a za blagdane i neradne dane radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće i plaću uvećanu za 50 posto. Proces kolektivnog pregovaranja protekao u pozitivnom ozračju, sa visokim stupnjem usuglašavanja stavova i visokom razinom partnerstva, što je rezultat višegodišnjeg transparentnog i partnerskog odnosa socijalnih partnera. Nadalje, moram istaknuti kontinuiranu brigu u domeni zaštite i sigurnosti na radu čemu se posvećuje posebna pažnja.“, rekla je Marina Cvitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:40