Svjetska tržišta

Dolar konsolidirao dobitke prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama

Tijekom dana u fokusu investitora bit će najnoviji tjedni podaci o broju novih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u SAD-u
Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Dolar je u četvrtak konsolidirao dobitke prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima pred objavu tjednih podataka o broju novonezaposlenih, koji će vjerojatno pružiti novi uvid u dubinu recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju bio na dobitku 0,1 posto, dosegnuvši 99,774 boda. Stabilizacija cijena nafte na svjetskim tržištima i donekle poboljšano ozračje prema poduzimanju rizika na tržištima dionica pripomogli su ipak u zauzdavanju jačanja dolara, primjećuje Reuters.

Tijekom dana u fokusu investitora bit će najnoviji tjedni podaci o broju novih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u SAD-u. Ekonomisti očekuju brojku od 5,1 milijuna, čime bi ukupna brojka tih zahtjeva tijekom koronakrize premašila čak 20 milijuna. Jučer je dolar jačao nakon loših vijesti iz američkog maloprodajnog sektora i tamošnjih tvornica te pada cijena nafte na najniže razine u 18 godina, podsjeća Reuters.

"Najnoviji gospodarski podaci jučer su potvrdili da je šok vezan uz Covid-19 izazvao slobodni pad američkog gospodarstva", napisali su analitičari MUFG-a u bilješci klijentima.

Američki predsjednik Donald Trump tijekom dana bi na tiskovnoj konferenciji trebao objaviti smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva, što bi moglo poboljšati raspoloženje na tržištu. Tečaj eura ostao je pak pod pritiskom prema dolaru, oslabivši oko 0,25 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,0882 dolara. Analitičari kažu da bi se kompromisni dogovor članica eurozone "težak" preko 500 milijardi eura, postignut prošlog tjedna kako bi se pomoglo zemljama da lakše prebrode koronakrizu, mogao pokazati nedostatnim, ponajprije za dugovima opterećenu Italiju.

"Tržišta su konačno došla do zaključka da ono što je dogovorila Eurogrupa nije dovoljno. To pokazuje da Europska središnja banka (ECB) i dalje ima trajnu ulogu za sprečavanje krize u eurozoni, a to nije dobra situacija", rekao je Ulrich Leuchtmann, čelnik analize valutnih i robnih tržišta u Commerzbanku.

I jen je oslabio 0,25 posto prema dolaru, zbog medijskih izvješća koja sugeriraju da se Japan priprema za proglašenje izvanrednog stanja u cijeloj zemlji. Dolar je blago ojačao i prema rizičnijim valutama, poput britanske funte, australskog i novozelandskog dolara.

Norveška kruna i kanadski dolar stabilizirali su se pak nakon vala prodaja u srijedu, ojačavši prema dolaru oko 0,1 posto uslijed stabilizacije cijena nafte. Obje valute izložene su kretanjima cijena nafte na svjetskim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:13