'CRO kartice'

Dok Hrvati čekaju, drugi rade: nakon Mađara i Makedonci uveli vaučere za turizam

Ideju o 'CRO karticama' za poticanje turističke potrošnje lansirao je još Anton Kliman
Turisti, ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Iz ne baš bogatog budžeta makedonska Vlada odlučila je obiteljima slabijeg imovinskog stanja podijeliti po 250 eura za predstojeće godišnje odmore kako bi si mogli priuštiti putovanja i hotelski smještaj. Makedonci na taj način pokušavaju stimulirati i domaću turističku potrošnju, pa će vlasnici spomenutih poticaja moći novac potrošati isključivo u tamošnjim odmorištima i restoranima.

Sličnu ideju u našim uvjetima pokušao je svojedobno lansirati ministar turizma u Vladi Tihomira Oreškovića Anton Kliman, vodeći se ipak prije svega mađarskim modelom 'Szep kartica'. Stoga je Kliman i svoj projekt nazvao 'CRO kartica', a ideja je bila da poslodavci svojim radnicima na poseban račun isplate dohodak koji bi mogli trošiti u turizmu i ugostiteljstvu. Tako plasiran novac iz poduzeća, poslodavcima bi se odbio od poreznih obveza.

Spominjalo se više varijanti iznosa koji bi bio doznačivan na 'CRO kartice', od 2500 do deset tisuća kuna, ovisno o tome bi li se ti vaučeri mogli koristiti 'izvan sezone', ili u sezoni na moru. Kao i o tome koliko bi potrošnje moglo ići za prijevoz, a koliko za smještaj u hotelima i apartmanima.

Odlaskom Oreškovićeve i dolaskom Plenkovićeve Vlade projekt 'CRO kartice' nije odbačen, ali ni proveden. Neslužbene informacije koje smo prikupili u državnim institucijama koje su trebale provesti projekt vaučera za turizam govore da je zapelo oko usklađenosti takvog stimuliranja turističke potrošnje sa pravilima Europske unije.

- Europska unija upozorila je mađarsku Vladu na neusklađenost 'Szep kartica' s pravilima Unije o tržišnom natjecanju, pa smo i mi morali razmotriti koliko su 'CRO kartice' spojive s obvezama koje smo preuzeli unutar EU - kažu naši izvori iz državne administracije.

Ideju o vaučerima za turizam, kada ju je Kliman lansirao, podržali su i Hrvatska gospodarska komora i turistička industrija i ugostiteljstvo. U Komori su, primjerice, računali s povećanjem potrošnje u kontinentalnom turizmu ako bi se potrošnja stimulirala vaučerima.

U Mađarskoj je, od 2010. kada su 'Szep kartice' uvedene, turistička potrošnja povećana za 64 posto, a noćenje u hotelima poraslo je 33 posto. Maksimalan iznos koji se može doznačiti na 'Szep kartice' je 1500 eura.

Dok je u Mađarskoj turističkim vaučerima moguće plaćati i 'peglanjem' kartice i gotovinom, Makedoncima će biti omogućeno plaćanje isključivo na točno određenim mjestima. Hoteli i restorani koji žele privući vaučere morati će izvaditi odgovarajuće akreditacije Ministarstva ekonomije Vlade u Skoplju.

U Ministarstvu turizma ističu kako nisu odustali od projekta 'CRO kartice', već provode konzultacije s zainteresiranom javnošću i s Europskom komisijom.

- Pojavila su se određena upozorenja od strane Europske komisije vezana uz odobravanje ovakve vrste olakšica, stoga vodimo konzultacije kako bi oblikovali optimalan model koji će biti obostrano prihvatljiv i kao takav provediv - poručili su nam iz Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:07