Velika škrtica

'Dobrovoljno testiramo robu na kemikalije, iako nas zakon na to ne tjera'

Znate li za domaću tvrtku koja propagira sigurnu i AZO free odjeću
Ilustracija, japanke
 Saša Burić / CROPIX

Kad je riječ o pojavi kemikalija u odjeći, nisam nešto posebno osviještena - u pravilu mi je samo važno da ne nosim umjetne materijale - no prošli sam se mjesec prilično iznenadila kad sam u jednoj zagrebačkoj trgovini kupovala dar.

Odabrala sam crno-bijelu tuniku, a na njoj sam, odmah uz deklaraciju s nazivom uvoznika, proizvođača te sastavom materijala, pronašla i jednu dodatnu, plavu deklaraciju.

“Odijevajte se sigurno. Testirano u Hrvatskoj. Ne sadrži AZO bojila”, vrištalo je s papira koji nisam vidjela nikad prije.

Kako mi ni prodavačica kojoj sam se obratila nije znala reći bilo što o tom natpisu, nazvala sam tvrtku Pet sezona d.o.o, koja je uvoznik te robe inače proizvedene u Indiji te od suvlasnika Mladena Orlića vrlo brzo doznala o čemu je zapravo riječ.

Ova kompanija kojoj je, među ostalim, suvlasnik tvrtka Menart za glazbeno-nakladničku djelatnost, jedna je od rijetkih u zemlji koja robu koju uvozi dobrovoljno testira na AZO bojila, o vlastitom trošku, a svi artikli koji uspješno prođu testiranje, na kraju dobiju posebnu oznaku i završe na policama trgovina diljem zemlje.

- Radimo to već pet godina, i to ne samo kad je riječ o odjeći. Puno pozornosti posvećujemo i obući koju redovito testiramo na ftalate, iako nam to nije obveza. Mislim da slobodno možemo reći da smo revolucionarni u tom smislu u Hrvatskoj - rekao je Mladen Orlić čija kompanija na godišnjoj razini testiranja na AZO bojila, ftalate te pojavu kroma 6 podvrgne oko 25 primjeraka artikala.

Razlog je prilično jednostavan: tvrtka većinu robe nabavlja iz Kine, odnosno izvan EU i iako ne postoji pravna obveza prema kojoj bi artikle koje stavljaju u prodaju morali testirati na kemikalije, Orlić kaže da su upravo u inzistiranju na sigurnosti uvezene odjeće i obuće pronašli svoju tržišnu nišu prema kojoj se razlikuju od ostalih uvoznika i trgovina.

Stroga europska pravila podrazumijevaju da u tekstilnoj robi koja se stavlja na tržište, u skladu s takozvanom Reach uredbom o kemikalijama, ne smije biti jedan ili više aromatskih amina u koncentracijama iznad 30 miligrama po kilogramu i to je, objašnjavaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, zakonska obveza koju svaki proizvođač ili vlasnik robe mora ispuniti prije stavljanja robe na tržište.

No, to ne znači da vlasnik robe prodajne artikle prethodno mora testirati - no svakako to može učiniti, iako se na službene analize, zbog visokih troškova, danas odlučuju rijetki.

- Tvrtka Pet sezona samoinicijativno svake godine dostavi veći broj svojih proizvoda tekstila i obuće na provjeru sadržaja azo bojila i ftalata. Uglavnom je riječ o predanalizama prije uvoza robe u RH u kojima vlasnici robe žele verificirati analitičke izvještaje koje su dobili od proizvođača izvan područja EU, a kako bi bili sigurni da uzorci zadovoljavaju zakonske propise Europske unije i da neće imati problema pri uvozu u smislu da roba neće zadovoljavati i da će je morati uništiti - objašnjavaju u Zavodu dr. Andrija Štampar koji za Pet sezona već godinama provodi analizu.

Analiza se obavlja tako da se od svakog tipa odjeće koju nabavljaju nasumično odabere po jedan uzorak te nosi na testiranje, a ako ga prođe, odnosno zadovolji parametre, stavlja se na tržište s posebnom deklaracijom na kojoj stoji da u sebi ne sadrži AZO bojila ili ftalate.

Ta deklaracija, objašnjavaju u Zavodu dr. Andrija Štampar, nije službeno dopuštena, ali ne postoji ni službena zabrana isticanja ako za to postoje vjerodostojni ispitni rezultati koje je napravio neki od ovlaštenih službenih laboratorija.

- Pri uvozu veće količine različitih artikala nemoguće je analizirati svaki pojedini artikl jer to ne bi bilo financijski isplativo, ali bi bilo dobro provjeriti različite proizvođače i serije. Važno je napomenuti da nakon predanaliza, roba koja se uvozi prolazi graničnu kontrolu granične sanitarne inspekcije, koja pregledava i prateću dokumentaciju te samu pošiljku, a smatra li potrebnim, uzorke može poslati i na dodatnu analitičku provjeru - poručuju iz Štampara.

Orlić napominje da tvrtka na analize potroši oko 30-ak tisuća kuna godišnje, a na dodatni trošak odlučili su se nakon lošeg iskustva s jednim stranim proizvođačem nakon što je otkriveno da je prodavao igračke s teškim metalima.

- Nismo uvozili njihovu robu, ali smo primijetili što se događa. Uvozili smo robu iz Kine koja je cjenovno bila nešto jeftinija, no odlučili smo se pritom jamčiti i da je sigurna. I nismo požalili - zaključio je Mladen Orlić.

Zakon nalaže samo testiranje igračaka

Prema Zakonu o predmetima opće uporabe, obveza testiranja na kemijske elemente odnosi se na dječje igračke na kojima se, među ostalim, prije stavljanja na tržište treba obaviti analiza mehaničkih i fizikalnih svojstava, otpuštanja određenih elemenata, poput aluminija, antimona, arsena i slično, te kemijskih komponenti poput azo-bojila, formaldehida, benzena i drugih.

Kad AZO bojila ima u tekstilu, rezultat je alergijska reakcija na koži, obično osip.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53